mta_csermely-214x300
fotó: mta.hu

Dr. Csermely Péter biokémikus professzor, a Semmelweis Egyetem Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézetének egyetemi tanára vehette át idén a Tehetséges Gyermekekért Világtanács (The World Council for Gifted and Talented Children) által odaítélt Nemzetközi Kreativitás Díjat. Az elismerést 1954 óta többek között művészeti, tudományos és gazdasági kategóriában osztják, hosszú évek eredményes munkájának elismerésére.

A WCGTC non-profit szervezetként képviseli a tehetséges gyermekek érdekeit, akiknek világszerte támogatást is nyújt. Sokszínű szervezetként aktív tagjai számos ország oktatói, tudósai, kutatói és maguk a szülők, valamint más érintettek a kiemelkedő gyerekek oktatásának, nevelésének területén. Az elbíráláskor legfontosabb szempont a világos és hatékony üzenetet, így a díjjal kitüntetettek biztosak lehetnek: mondanivalójuk célba ért.

dij

A 2012-ben Gábor Dénes-díjjal is elismert dr. Csermely Péter egy olyan, több mint százfős munkacsoportot vezet, amelyben biológusok, fizikusok, informatikusok, középiskolai tanárok, pszichológusok dolgoznak együtt. Eddig 14 könyve és több mint 220 tudományos cikke jelent meg, a Magyar Tudományos Akadémia és az Academia Europaea tagja. 1995-ben indította el a KutDiákot, amely több mint tízezer hazai és határon túli magyar tehetséges középiskolás diáknak nyújtott lehetőséget a Magyarországon folyó legmagasabb szintű kutatásokba történő bekapcsolódásra. 2006 óta a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács, 2012 óta az Európai Tehetségsegítő Tanács (European Council for High Ability) elnökeként a tehetséggondozás összefogásán munkálkodik. A Magyar Biokémiai Egyesület alelnöke 2008-tól két éven át a köztársasági elnök által életre hívott Bölcsek Tanácsának is tagja volt. 2004-ben az EU Descartes-díját vehette át, 2010-ben pedig tehetséggondozó tevékenysége miatt a nevét (több ezer magyar tehetséggondozó képviselőjeként) beírták a Magyar Örökség könyvébe.

Mozer Mária

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.