A gyermekkori reumás ízületi gyulladások az általánosan elterjedt tévhittel szemben a leggyakoribb krónikus gyermekkori betegségek közé tartoznak. Ma már a betegség legsúlyosabb formájában szenvedők részére is elérhető a legmodernebb biológiai terápiás kezelés. A Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai Gyermekklinikája az első gyermekgyógyászati intézmény, ahol gyermekreumatológia indikációban biológiai terápiás centrum működik. A biológiai terápiás központ létrehozása a reumatológiai osztály felújításával kezdődött, majd idén ősszel a gyermekreumatológiai ambulancia rekonstrukciójával fejeződött be. Az ünnepélyes átadást az ízületi gyulladásos betegségek nemzetközi világnapja, október 12-e elé időzítették.

artrisztisz IMG_1463 (1)„Az OEP 2012-ben indította a biológiai kezelések tételes finanszírozását a kijelölt felnőtt reumatológia osztályokon, a jogszabályok harmonizációját követően 2013-tól immár a gyermekek is azonos feltételekkel, gyermekgyógyászati intézményekben is hozzáférhetnek a kezelésekhez” – hívta fel a figyelmet az ünnepélyes átadáson dr. Constantin Tamás, a Gyermekreumatológia osztály vezetője. A szakorvos hozzátette, hogy a Semmelweis Terv a magyar csecsemő- és gyermek-egészségügyi ellátás fejlesztéséről szóló fejezete kiemelt prioritásként határozza meg, hogy a csecsemő- és gyermekegészségügyet önálló alrendszerként kell kezelni. Ezt a gyermekek értékközpontú megközelítése és praktikus szempontok (infrastruktúra kialakítása, speciális eszközök és műszerek használata, humánpolitikai megfontolások – szakképzések, jártasságok) is indokolják, de ezt követelik meg a hazai egészségügyi hagyományok is.

art IMG_1447_1A gyermekkori reumás ízületi gyulladások a közvélekedés szerint ritka kórképek, ezzel az általánosan elterjedt tévhittel szemben azonban a leggyakoribb krónikus gyermekkori betegségek közé tartoznak. Míg korábban az érintett gyermekek jelentős része a hosszan tartó ízületi gyulladás következtében mozgásában súlyosan korlátozott életmódra, nem egy esetben kerekesszékbe kényszerült, ma már a betegség legsúlyosabb formájában szenvedők részére is elérhető a legmodernebb biológiai terápiás kezelés.

„A megindult biológiai terápiás kezelések kezdeti eredményei kifejezetten biztatóak, orvosszakmai különlegességnek számít az is, hogy Magyarországon a Tűzoltó utcai klinikán alkalmaztak először biológiai terápiát fél évesnél fiatalabb csecsemő esetében” – számol be az első tapasztalatokról dr. Constantin Tamás. A most átadott biológiai terápiás centrum létrejöttét a gyermekreumatológiai betegségben szenvedő gyermekek gyógyítását segítő Rosszcsont Alapítvány támogatta. Az országos gyermekgyógyászati reumatológiai ellátás kiépítése folyamatban van, ennek egyik első és szimbolikus lépése a dedikált gyermekreumatológiai program indítása a Tűzoltó utcai Gyermekgyógyászati Klinikán.

Hazánkban legalább 3-5000 gyermek szenvedhet juvenilis idiopathias arthritisben (JIA) (krónikus ízületi gyulladásban). Az autoimmun (reumatikus) betegségek során a szervezet védekezőrendszere a saját szervek ellen fordul, így a különböző szövetekben (például az ízületekben, a bőrben, az izomban, a vesében, az agyban) kórokozó jelenléte nélkül gyulladás alakul ki, amely súlyos károsodáshoz vezethet. Az ízületi gyulladás következtében az érintett ízület duzzanata alakul ki, mozgásterjedelme beszűkül és fájdalmassá válik.

A Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának gyermekreumatológiai részlege teljes körű ellátást nyújt a reumatológiai betegségben szenvedő gyermekeknek és családjaiknak. A klinikán és az egyetemen elérhető valamennyi szükséges diagnosztikus eszköz, lehetőség van valamennyi modern kezelés alkalmazására. A mozgásszervi betegségben szenvedő gyermekek terápiájának egyik fő sarokköve a gyógytorna. A klinikán minden igényt kielégítő tornaterem áll a betegek gyógyulásának szolgálatában. A fizioterápiás munkacsoport tagjai között szerepel gyógytornász, gyógytestnevelő és gyógymasszőr is. Amennyiben kórházi elhelyezésre van szükség, akkor a gyermekeket és családjukat az európai sztenderdeknek megfelelően felújított osztályon lehet elhelyezni, amely a legmodernebb orvostechnikai eszközökkel lett felszerelve és egyben biztosítja a kényelmes és barátságos környezetet is. A gyermekklinika gyermekreumatológiai részlegének munkatársai között gyermekreumatológus, gyermekgyógyász és gyermeknefrológus szakorvos is megtalálható. Azonnal elérhető a gyermekbőrgyógyászati, a szemészeti és a gyermekortopédiai konzílium is.

Forrás (fotók és szöveg): II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.