SZZS0950-webÖsszesen 84 egyetemi tanári kinevezést és egy rektori megbízást adott át ünnepélyes keretek között Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és dr. Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár. A Szépművészeti Múzeumban tartott rendezvényen a Semmelweis Egyetemről négyen vehették át egyetemi tanári kinevezésüket: dr. Dinya Elek (Egészségügyi Informatikai Fejlesztő és Továbbképző Intézet, EKK), dr. Lévay György (Morfológiai és Fiziológiai Tanszék, ETK), dr. Szalai Csaba (Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet, ÁOK), dr. Tóth Miklós (II. Sz. Belgyógyászati Klinika, ÁOK).

A rendezvényen Balog Zoltán miniszter hangsúlyozta: valódi tudóstársadalomra van szükség, ezért rendkívül fontos az oktatás és a felsőoktatás minőségének további javítása, amelyben nagy felelősség hárul az egyetemi tanárokra. Az egyetemi tanárok alkotják Magyarország szellemi elitjét, az elitre pedig több figyelem hárul, ami felelősséggel is jár – emelte ki. A miniszter beszédében úgy fogalmazott, az egyetemi tanárok felelőssége sokféle; felelősek egyrészt a tudás és a szellemiség átadásáért, másrészt a magyar felsőoktatás alakulásának közös felelőssége rájuk is terhet ró.

A miniszter szerint partneri viszonyt kell kialakítani a hallgatók és az oktatók között, mivel a leglényegesebb kérdések az egyetem falai között dőlnek el. „A tudást átadni az egyik legnemesebb dolog, egyfajta beavatás a tudomány világába, ami túlmutat a diploma megszerzésén” – fogalmazott a miniszter.

Balog Zoltán azt mondta, a magyar felsőoktatásban egyszerre van jelen a hagyomány és az innováció. Megfogalmazása szerint a hagyományra méltán lehetünk büszkék, az innováció pedig nem moderknedést kell, hogy jelentsen, miközben megújulás nélkül nem lehet továbblépni.

SZZS1133-webDr. Klinghammer István, felsőoktatásért felelős államtitkár köszöntőjében úgy fogalmazott, az egykori professzorok tudták, hogy a nemzet jövője az iskolákban dől el. Ezért ragaszkodni kell ahhoz, hogy a hallgatóknak ne csak ismereteket nyújtsanak, hanem neveljék is őket emberségre, felelősségtudatra, egymás elfogadására, megbecsülésére és hazaszeretetre.

Hangsúlyozta, mindezekre nem üres beszéddel, hanem erős, megtartó tapasztalatokkal kell rávezetni a fiatalokat, akik majd észreveszik, hogy a szülőföldhöz, nemzethez, anyanyelvhez való hűség nem csak adósság, hanem „felhajtó erő” is.

egyetemiAz ünnepi rendezvényen fellépett a Semmelweis Egyetem zenekedvelő hallgatóiból alakult Medikus Zenekar, Dubóczky Gergely karmester vezetésével.

Dobozi Pálma
Forrás: MTI, kormany.hu

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.