Immár formális keretek között is együttműködik a Semmelweis Egyetem és az Indonézia negyedik legnagyobb városában, Bandungban található Padjadjaran Egyetem. Az együttműködési szándéknyilatkozatot a két intézmény rektora látta el kézjegyével. A két egyetem közötti szándéknyilatkozat része az indonéz-magyar rektori fórumon a magyar és az indonéz Rektori Konferenciák elnökei által aláírt keret-megállapodásnak, amelyet a Semmelweis Egyetem, mint a Magyar Rektori Konferencia tagja láttamozott.

20130930-IMG_3872-indonez-orvosok-webA mostani megállapodás előzménye a bandungi Padjadjaran Egyetem és a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikája között immár húsz éve, dr. Vízkelety Tibor előző igazgató működése alatt elkezdődött együttműködés. Eszerint évente két posztgraduális képzésben részt vevő indonéz kollégát fogadtak 3 hónapra – tájékoztatott dr. Szendrői Miklós, az Ortopédiai Klinika igazgatója. Mint arról beszámolt, elsőként dr. Hermawan N. Rasyid érkezett, aki jelenleg a Bandungi Egyetem ortopéd rezidensképzésért felelős professzora. Azóta 26 indonéz kolléga látogatta meg a klinikát, ami a 300 milliós Indonéziában dolgozó mindössze 300 ortopéd kolléga közel 10 százalékát jelenti.

Az elmúlt időszakban érkezett az indonéz fél részéről egy javaslat, hogy a két egyetem rektora jövőbeni együttműködésről szándéknyilatkozatot írjon alá. A 2013. szeptember 30-án aláírt megállapodás így formális keretet ad az eddig személyes kapcsolatokon keresztül létrejövő együttműködésnek – tudtuk meg dr. Szendrői Miklóstól.

Dobozi Pálma

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.