Jubileumi díszokleveles fogorvosokat köszöntöttek a Nagyvárad téri Elméleti Tömbben rendezett ünnepségen, ahol arany diplomákat adtak át az 50 éve végzett fogorvosoknak.

20130928-IMG_3733-fok-jubileumi-diplomaatado-webDr. Gál János, az egyetem általános rektorhelyettese az ünnepségen egyebek mellett arról beszélt: a társadalomban megfigyelhető egy morális válság, a régi értékek elveszőben vannak, és mindez befolyásolja az orvosi hivatást, az orvos-beteg kapcsolatot is. Szavai szerint az ünnepelt jubiláns fogorvosok erkölcsi tartást, morális másságot képviselnek ebben a világban. „Amellett, hogy szakmai iránymutatást adnak, ők képviselik a fényt a sötét alagútban, amit követnünk kell- mondta a rektorhelyettes. Amíg ez a fény itt van és mutatja nekünk az irányt, mind szakmailag, mind emberileg mind pedig morálisan, addig van remény, nem vagyunk elveszve” – fogalmazott.

20130928-IMG_3734-fok-jubileumi-diplomaatado-webDr. Hermann Péter, a Fogorvostudományi Kar dékánja emlékeztetett arra, hogy az önálló kar 1955-ben alakult meg. Az új képzési rend első hallgatói között voltak a mostani aranydiplomások, akik aktívan részt vettek a nagy fogorvoshiány pótlásában. Az önálló, saját tanrend szerinti fogorvosképzés megalapítása abban az időben egész Európában úttörőnek számított. Ünnepi beszédében kitért arra, hogy a fogorvosi közösséget mindig is a családias légkör jellemezte, itt valóban elmondható, hogy szinte mindenki ismeri a másikat. Dr. Hermann Péter a jubilánsokat köszöntve elmondta: az ő generációjuk nagyon sok mindent átélt. „Életükkel, szemléletükkel példát mutattak számunkra. A mi nemzedékünk köszönettel tartozik az aranydiplomásoknak emberi tartásukért, kitartásukért és örök optimizmusukért” – hangsúlyozta. A kar dékánja beszédének végén elmondta: reméli, hogy a jelenlegi és jövőbeni hallgatók is munkásságukkal, tevékenységükkel hasonlóképpen öregbítik majd az egyetem és a kar hírnevét, mint ahogy azt az 50 évvel ezelőtt végzett fogorvosok is tették. Végezetül egy Albert Schweitzer idézettel köszönte meg a figyelmet: „A fiatalság mércéje nem az életkor, hanem a szellem és a lélek állapota : az akarat és képzelőerő, az érzelmek intenzitása, a jókedv és a kalandvágy győzelme a lustaságon”.

A díszokleveles fogorvosok listája itt olvasható

Kiss-Bódi Bernadett

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.