Állandó rektori tanácskozó testület segíti a jövőben dr. Szél Ágoston munkáját. A Semmelweis Egyetem rektora öt nagy tekintélyű, elismert egyetemi professzort kért fel arra, hogy véleményükkel, javaslataikkal, tapasztalataikkal segítsék a döntéshozatal folyamatát, az egyetem vezetőségének stratégiaalkotását.

20130916-IMG_1442-szel-agoston-riport-webDr. Szél Ágoston úgy fogalmazott, a rektori munkáját segítő testület tagjait mind mesterének, illetve példaképének tekinti, és örömmel ajánlja őket mások számára is példaképnek. Olyanokat hívott meg a rendszeresen ülésező, közvetlen tanácsadói testületbe, akiknek az iránymutatására, véleményére – tapasztalatuk, bölcsességük, össz-egyetemi szemléletük, illetve az egyetemen évtizedeken át betöltött szerteágazó pozícióik okán – a lehető legtöbb helyzetben és kérdésben támaszkodhat. Dr. Szél Ágoston hangsúlyozta, büszke rá és megtiszteltetésnek tartja, hogy ilyen kiemelkedő szakmai reputációval rendelkező, megkérdőjelezhetetlen tisztességű, az egyetem mellett teljes mértékben elkötelezett szaktekintélyekkel dolgozhat együtt. „Nagy erőt ad a rektornak, ha ilyen emberek segítik a munkáját” – mondta.

A rektor állandó tanácskozó testületének tagja az egyetem két volt rektora; a miniszteri posztot is betöltött dr. Réthelyi Miklós és dr. Sótonyi Péter, akik pontosan ismerik azokat a jogi és adminisztratív útvesztőket, melyekkel egy rektornak szembe kell néznie a döntéshozatal során. A tagok között van dr. Perner Ferenc, aki szakmája egyik legelismertebb képviselője, egy rendkívül kiemelt és intenzíven fejlődő klinikai területen tevékenykedve komoly segítséget tud nyújtani akár finanszírozási és szervezési kérdésekben is. A tanszékvezetésről nemrégiben leköszönt dr. Mandl Józsefnek az elmúlt évtizedekben számos pozíciójában kellett nehéz kérdésekben bölcs döntéseket hoznia, a közelmúltban is több ügyben – így a TF esetében is – rektori biztosként segítette dr. Szél Ágoston munkáját. A testület másik kutató-oktató képviselője, dr. Ádám Veronika tanszékvezetői munkája mellett hosszú évekig dolgozott tudományos rektorhelyettesként az egyetemen, így jól ismeri a tudományos kutatás, az egyetemi tudományos élet nehézségeit, amire nagy szükség van, hiszen az egyetem egyik stratégiai kitörési pontja a kutatás.

Dr. Szél Ágoston elmondta: a testület tagjainak véleményére, iránymutatására nemcsak az aktuális ügyekben számít. A következő ülés témája például az lesz, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben milyen kitörési pontjai lehetnek az egyetemnek, milyen területeket, esetleg milyen külföldi kapcsolatokat érdemes fejleszteni.

Fotó: Lakos Gábor/La femme
Fotó: Lakos Gábor/La femme

Dr. Ádám Veronika a tanácsadó testület létrehozásával összefüggésben úgy nyilatkozott: „Mindannyian, akik különböző helyeken és szinteken vezetők vagyunk vagy voltunk, tudjuk, hogy egy vezető a kinevezésével feladatot és felelősséget kap, de mindentudást sajnos nem. Úgy gondolom, jó vezető az marad, aki ezt soha nem veszíti szem elől. Vagyis nem az a bölcs ember, akit megkérdeznek, hanem az, aki másokat megkérdez. A testület tagjai vezetőként különböző helyeken és szinteken szereztek tapasztalatot a felsőoktatásról, másként, más szempontok alapján mérlegelnek ügyeket, de mindannyian szeretik és sajátjuknak tekintik ezt az egyetemet, és elkötelezettek a Semmelweis Egyetem színvonalának, hírnevének és elismertségének folyamatos javítása iránt. Ez utóbbi, bár sem az oktatás-kutatás, sem a betegellátás színvonala nem indokolja, méltatlanul romlott az elmúlt időszakban, s ezt komolyan kell vennünk” – mondta dr. Ádám Veronika, hozzátéve: úgy gondolja, a testülettől személyes ambícióktól nem megzavart, önzetlen, objektív és jószándékú véleményekre számíthat a rektor.

20130926-IMG_3200-Mandl-Jozsef-webDr. Mandl József úgy fogalmazott, a tanácskérés meglátása szerint a normalitást és az erősséget jelenti. „Csak erős vezetők hallgatják meg mások tanácsát, mert a gyenge vezető fél attól, hogy eltéríti a sok különböző vélemény” – mondta a professzor, aki 1989 óta egy kormányzati tanácsadó testület, az Egészségügyi Tudományos Tanács titkára, így csaknem negyed évszázada látja, hogy mennyire nélkülözhetetlen egy vezető számára, hogy legyen tanácsadó testülete. Dr. Mandl József fontosnak tartja, hogy a tanácsadók különböző szemléletű, de azonos értékrendű emberek legyenek. Az egyetemnek többszörösen hátrányos helyzetben kell túlélnie; köztudott, hogy a felsőoktatás és az egészségügy is nehéz helyzetben van, mindezek mellett egy egyetemnek a tudomány fellegvárának kell lennie, ám ez igen nehéz államilag kiszámítható mecenatúra nélkül – fogalmazott.

perner-1
fotó: D. Kiss Balázs

Dr. Perner Ferenc hangsúlyozta, nagyon örül annak, hogy a klinikumot és az azzal összefüggő szemléletet képviselheti a tanácsadó testületben. Úgy látja, kiemelten fontos, hogy a testületben megjelenjen az elmélet és a gyakorlat is, valamint az egyetem mindhárom fő tevékenysége: a kutatás, az oktatás és a betegellátás. A professzor bízik abban, hogy hasznos tanácsadója lesz az egyetem vezetőjének, emlékeztetett arra, hogy több mint ötven éve dolgozik az egyetemen, és ez idő alatt sok szempontból találkozott a klinikai ügyekkel, problémákkal. A klinikák az egyetem anyagi helyzetéből kifolyólag igen nehéz helyzetben vannak. Rendkívül fontos ugyanakkor, hogy a Semmelweis Egyetem, mint az ország egyik legnagyobb egyeteme, a jövőbe tekintsen, és minden szinten elfogadottá tegye magát.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Dr. Réthelyi Miklós  megkeresésünkre úgy fogalmazott, tanácsadóként különösen fontosnak tartja a külföldi hallgatók oktatásának értékelését, valamint az oktatás stratégiájának rövid távon történő kidolgozását. Mind az egyetem jelenének a helyzete, mind jövőjének a tervezése szempontjából halaszthatatlan ennek a feladatnak a szakszerű áttekintése. Látnunk kell az előnyöket és a kockázatokat is abban a folyamatban, amely az egyetem működését – egyre nagyobb mértékben – alapjaiban határozza meg. Általánosabb feladat a többkarú, de lényegében az egészség és a betegség kérdéseivel foglalkozó intézmény helyzetének meghatározása a magyar felsőoktatás rendszerében. Vidéken a korábbi társintézmények a helyi egyetemek részei – annak minden előnyével és hátrányával. Látnunk kell jelen helyzetünket Budapesten és a jövő kilátásait.

20130924-IMG_2678-sotonyi-peter-interju-webDr. Sótonyi Péter a tanácsadó testülettel összefüggésben kiemelte, fontosnak és időszerűnek tartja, hogy az egyetem vezetője hivatalosan is nyilvánosságra hozta a tanácsadó testület névsorát. A Semmelweis Egyetem sokszínű intézmény, különböző érdekekkel, értékekkel és egyéniségekkel. Éppen ezért is rendkívül bonyolult feladat az egyetem közösségét egységesen, döntő fontosságú ügyek szolgálatába állítani. Ehhez legfontosabb a bizalom erősítése az egyetem vezetői és polgárai között. Ennek egyik kulcsa az átláthatóság; az, hogy az egyetem közvéleménye folyamatosan tájékoztatást kapjon arról, milyen döntések születtek. Dr. Sótonyi Péter szerint az egyetem vezetésének egyik további feladata, hogy – alkalmazkodva a változó külső környezethez – előre vegye számba a várható körülményeket, hogy a váratlan helyzetek megoldására legyen elkészített forgatókönyv-tervezete.

Az állandó testület öt tagja mellett, egyes kari, illetve szakmaspecifikus kérdésekben további rektori tanácsadók dolgoznak dr. Szél Ágoston mellett.

Dobozi Pálma

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.