20110720-IMG_4918KCsaknem félszáz helyszínen, minden eddiginél több érdekes rendezvénnyel várja a látogatókat a Semmelweis Egyetem az idei Kutatók Éjszakáján. Dr. Szabó Attila, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika docense, az egyetemi programok főszervezője emlékeztetett: ez az ötödik év, hogy a Semmelweis Egyetem részt vesz a népszerű ismeretterjesztő fesztiválon.  A Kutatók éjszakája idei központi helyszínén, a Dürer Rendezvényházban az egyik legfontosabb esemény a Semmelweis Egyetem programsorozata lesz, ahol mind a hat kar bemutatkozik – hangsúlyozta dr. Szabó Attila, hozzátéve: a központi rendezvény mellett több mint százhúsz program várja az érdeklődőket, az egyetem csaknem félszáz helyszínén nyílnak meg a tudomány kapui a Semmelweises kutatók és oktatók segítségével.

A „Képes vagy!” elnevezésű központi rendezvény egyik eleme az Általános Orvostudományi Kar interaktív csoportos újraélesztés bemutatója, ahol az érdeklődők megtanulhatják, gyakorolhatják az alapfokú újraélesztés fogásait, miközben szakképzett oktatók egy színpadon mutatják be a helyes technikákat.

20120928-IMG_9157KUgyancsak a központi helyszínen az Egészségügyi Közszolgálati Kar egyebek mellett a 3D-s anatómiai programot mutatja be, az Egészségtudományi Kar a sürgősségi ellátás eszközeivel ismerteti meg a látogatókat, míg a Fogorvostudományi Kar a helyes fogmosási technikákkal. A Gyógyszerésztudományi Kar programján az érdeklődők betekintést nyerhetnek a számítógépes hatóanyag-tervezésbe, tanúi és közreműködői lehetnek a hatóanyagok kivonásának gyógynövényekből, valamint megismerhetik a tabletták és kenőcsök készítésének fortélyait. A Testnevelési és Sporttudományi Kar szakemberei elárulják a sportolói sikerek titkát. Interaktív bemutatót tartanak az izomlázzal, a teljesítménnyel és a fizikai erővel kapcsolatos tudnivalókról.

20120928-IMG_9421KAz intézeti programok közül a korábbi években kiemelten nagy sikernek örvendő programokat idén is megrendezik. Ezek közé tartoznak egyebek mellett a sebészeti bemutatók, a Neurológiai Klinika érdekes előadásai (pl. migrén, Alzheimer-kór), illetve a “Megszólal a sírvilág”.

A Kutatók Éjszakáján újdonságok is várhatók. Ilyen például a gyerekek számára a videó-endoszkópos sebészet vagy az alvásdiagnosztikai labor bemutatója. Megnyílik az érdeklődők előtt az egyetem egyik legújabb centruma, az Ernő utcai Semmelweis Szimulációs Központ, ahol bepillantást engednek a látogatóknak a szimulációs orvosi képzés izgalmaiba. A high-tech babák, amelyeken az orvostanhallgatók gyakorolnak, lélegeznek, beszélnek, pislognak, és igazi tüneteket produkálnak – fulladnak, szívrohamot vagy akár sokkot kapnak. A lélegző, pislogó műpácienseken oxigénszintet, vérnyomást lehet mérni, adott esetben defibrillálni, mellkascsövezni is lehet őket, sőt, akár sürgősségi csontkanül behelyezése is szimulálható. KÉ_ikon

A több mint 120 egyetemi programot tartalmazó kétoldalas ismertető a képre kattintva letölthető pdf formátumban és kinyomtatható! (A programot folyamatosan frissítjük.)

Dobozi Pálma – Tóth-Szabó Szilvia
Fotók: Kovács Attila

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.