20130916-IMG_1540-drogprevencios-eloadas-etk-webRendhagyó programnak adott otthont a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kara: az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Főpolgármesteri Hivatal Közbiztonsági Tanácsának támogatásával életre hívott felvilágosító előadás először hangzott el felsőfokú oktatási intézmény falai között. A kábítószerezés hatásait megismertető bemutatót kifejezetten a fiatal korosztályok számára állították össze, hozzájuk, az ő nyelvükön szólva. Már a program címe – Drogokról másképp – is mutatja, hogy a megszokottól eltérő tartalommal, újszerű megközelítéssel állnak a problémához. Az előadóterembe belépve a Sex Action zenekar Kokain c. száma és a Southern Special zenéje fogadta az érdeklődőket, jelezve, hogy itt valóban másképp fognak szólni.

20130916-IMG_1463-drogprevencios-eloadas-etk-webA két előadó, a korábban gyilkossági nyomozó Marosi Antal, a Magyar Rádió szerkesztő-riportere, és dr. Balogh Sándor nyugalmazott bűnügyi orvos szakértő kapcsolata több évtizedre nyúlik vissza; a helyszínelések során a kábítószereknek azt az oldalát is megismerték, amit sem az azokat a szórakozás szükséges kellékeként vagy a nyugati típusú civilizáció velejárójaként beállítani kívánó filmek, művészek, stand-uposok, sem a drogok legalizálását kijárni akaró politikusok nem ismerhetnek – ismertette a házigazda, dr. Barcs István.

20130916-IMG_1504-drogprevencios-eloadas-etk-webVéletlenek eredménye a mai nap – mondta el az Epidemiológiai Tanszék vezetője. Felidézte: a Kossuth Rádió délelőtti műsorában figyelt fel arra augusztusban, hogy iskoláskorúakat célzó előadásokkal kezdték járni az országot, középiskolákban, ifjúsági táborokban beszélve a drogokról, azok hatásáról, fogyasztásuk következményeiről. Hozzátette: amit hallott, az meggyőzte arról, hogy a Semmelweis Egyetemre is meghívja őket.

Barcs István szerint lehetett volna olyan érveket keresni, hogy az egészségvédelem, a gyermek- és ifjúságvédelem, a nem fertőző betegségek járványtana, a toxikológia vagy más tárgyak oktatását egészíti ki egy ilyen előadás, de ő inkább azt hangsúlyozta, hogy minden 20130916-IMG_1488-drogprevencios-eloadas-etk-webfiatal, így az egyetemi hallgató is veszélyeztetett, ezért minden felvilágosítási lehetőséget meg kell ragadni. Az, hogy ezáltal a leendő védőnők vagy népegészségügyi ellenőrök szemléletébe éghet bele mindaz, amit hallottak, csak hatékonyabbá teszi jövőbeli felvilágosító munkájukat – hangsúlyozta. A tanszékvezető tervei között az is szerepel, hogy a többi kar hallgatói számára is felvehető választható tárgyként beépíti ezt a programot a képzési rendszerbe.

drogprevBeszámolt arról: az érthetőségig egyszerűsítve hangzottak el a beetetés új taktikái, amikor a gyereket megalázva őrlik fel ellenállását a szer kipróbálásával szemben és a tudományos bizonyítékok. Ismertették a különbségeket az élvezeti cikkek, az orvos által felírt, ellenőrzött módon gyártott és fegyelmezetten szedett gyógyszerek, és a drogok között. Elmagyarázták a szedés kevéssé ismert következményeit: a drogos maga pusztítja el soha nem regenerálódó receptorait agyi boldogság-központjában azzal, hogy az endomorfin helyett morfin-származékot, az endoamfetamin helyett amfetamint, katot, kokaint, az anandanid helyett THC-t juttat az agyi központba. Mint mondta, NMR felvételeken mutatták be, hogyan tűnik el teljesen az örömközpont a kokain-függő agyából, míg a kórosan elhízott, vagy alkoholista agyában az csupán összeszűkül. Ennek biokémiai oka, hogy az eredeti molekuláknál nagyságrendekkel kisebb drogmolekulákat eltávolító enzim magát a receptort is lenyírja, aminek egyik következménye, hogy a természetes örömforrásokra már nem reagál. A másik pedig az adagok folyamatos növelése, az öröm megszerzésének teljes elveszítése, majd az aranylövés lesz. 20130916-IMG_1496-drogprevencios-eloadas-etk-webKözérthető felvilágosítás híján a tiltás ereje elmarad a tiltott gyümölcs mindig vonzó ereje mellett, az iskolai foglalkozások pedig gyakorta formálisak, ugyanakkor a TV, rádió, mozi népszerűsíti azt, amire a jog behunyt szemmel reagál.
Barcs István kiemelte: ilyen összefüggések közé helyezve különös hangsúlyt nyert a Sutterek Fogom a fejem című számának kezdő sora: „Figyelem! Magyarországon a kábítószer használata szigorúan tilos! Tilos! Tilos! Tilos! Tilos! Tilos! Tilos! Tilos! Tilos…”

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.