20130921-IMG_2300-jovo-hidja-muzeumkert-webTöbb százan vettek részt a szombati Jövő Hídja – Tudományok és Tehetségek Kertje rendezvény Semmelweis Egyetem által szervezett interaktív programján – számolt be dr. Veres Gábor, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika docense, a Semmelweis sátor házigazdája. A Múzeumkertben tartott rendezvényen bárki kézbe vehette a világ egyik legkorszerűbb endoszkópos eszközét, sőt megpróbálhatta elvégezni élete első gyomortükrözését is – természetesen nem emberen, hanem élethű bábún.

Ha a videó nem jelenik meg, erre a linkre kattintva a YouTube-on megtekinthető.

Mint azt dr. Veres Gábor elmondta, a legfiatalabb érdeklődő, aki részt vett az endoszkópos gyakorlaton négy éves volt. Nagy siker volt az endoszkópos felvételekkel kapcsolatos kvíz is. A képek segítségével bemutatták azokat a leggyakoribb betegségeket, amelyek akár gyermekkorban, akár felnőttkorban előfordulhatnak (pl. reflux, lisztérzékenység, allergia, fekély, polip).

20130921-IMG_2332-jovo-hidja-muzeumkert-webAz esti előadáson dr. Veres Gábor egy olyan esetet mutatott be, ahol az endoszkópos vizsgálat vezetett a beteg sokáig ismeretlen eredetű panaszainak megoldásához. Egy 14 éves fiú folyamatosan fogyott, hasfájásai és egyéb panaszai voltak, már Chron-betegségre gyanakodtak az orvosok. Az endoszkópos vizsgálattal azonban kiderült, hogy egy toll van beékelődve a belébe, amit korábban fogadásból nyelt le, ám nem tett róla említést senkinek.

20130921-IMG_2378-jovo-hidja-muzeumkert-2-webDr. Veres Gábor kiemelte: az endoszkóppal akár egy csecsemő, de egy felnőtt gyomor és bélrendszere is biztonsággal vizsgálható, a módszerrel számos betegség diagnosztizálható, így például az emésztőszervi betegségek többsége is.

Magyarországon minden második felnőtt szenved valamilyen emésztőszervi betegségben. Ezek között a leggyakoribb a reflux, ami a stresszes életmód miatt a lakosság negyedét sújtja. Az ismert tünetek mellett (gyomorégés, hasfájás, regurgitáció) nem múló köhögéssel, de akár fülgyulladással is járhat. Egyre gyakoribb a lisztérzékenység (cöliákia) is, mely akár májgyulladást, meddőséget, csontritkulást is okozhat. Gyerekeknél is egyre nagyobb számban jelentkezik az allergiás bélbetegség – előfordul, hogy jól fejlődő, anyatejjel táplált csecsemő széklete véres, ennek oka az allergia.

Czétényi Rita – Dobozi Pálma

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.