20130822-IMG_7551-IBCA2013-Ivar-Giaever-webA Semmelweis Egyetemen tartotta üléseit az egyik modern sejtbiológiai méréstechnika, az impedimetria időszerű kutatásait áttekintő konferencia, a 2nd Conference on Impedance-Based Cellular Assays (IBCA2013). A tudományos összejövetelen 20 ország kutatójának, mintegy 70 prezentációja hangzott el, s a 22 magyar résztvevő közül tízen a Semmelweis Egyetem kutatói.

20130822-IMG_7553-IBCA2013-Ivar-Giaever-webAz IBCA2013 díszvendége volt az 1973-ban fizikai Nobel-díjjal kitüntetett Ivar Giaever, aki az elismerést két másik fizikussal megosztva az alagúteffektus leírásában elért eredményeivel érdemelte ki. A tudós az impedimetria biofizikában alkalmazott módszertanának egyik leírója és egy, a technika sejtbiológiai alkalmazását lehetővé tevő műszercsalád kidolgozója is. A Nobel-díjas fizikus bevezető előadásában kiemelte az impedimetria biológiai és orvosi tudományokban történő igen sokrétű alkalmazhatóságának lehetőségét és rámutatott arra, hogy a konferencia témáját adó módszerek a biológia és a technika szerencsés összekapcsolódása révén számos új vizsgálati célpont érzékeny, valós idejű mérését teszik lehetővé.

20130822-IMG_7536-IBCA2013-Ivar-Giaever-webDr. Kőhidai László, a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetének egyetemi docense – az IBCA2013 elnöke – összefoglalójában kiemelte, hogy a konferencia szekciói (adatok analízise, nano-partikulumok, sejtmigráció, szignalizáció, toxikológia, új technikák, vaszkuláris vizsgálati modellek) jól jellemezték a téma legnépszerűbb és az elmúlt évek során legtöbb tudományos eredményt felmutató orvosbiológiai vonatkozásait. A számos referátum közül nagy visszhangot keltett Dennis Grab professzor (Johns Hopkins University) előadása, melyben egy több évtizedes dogmát megcáfolva, a Trypanosoma b. vér-agy gáton történő átjutásának fraktalkin-függését írta le; valamint Stephanie Michaelis (Regensburg University) előadása az impedancia mérés és a felületi plazmon rezonancia (SPR) technikákat egyesítő, multiparaméteres eljárásról, illetve dr. Láng Orsolya (Semmelweis Egyetem) beszámolója fogeredetű őssejtek önszerveződő peptid-géleken történő vizsgálatáról.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.