koranyi08.28Az új központi betegellátó épület alapozása és pincetömbje elkészült, a vasbeton szerkezet építése megkezdődött. Elindult az új és a meglévő klinikai épületeket összekötő folyosó építése. A Szigony utca és az Apáthy István utca sarkán megkezdődött a Külső Klinikai Tömb új kapujának kialakítása a tűzoltósági forgalom biztosítására.
A projekt keretében a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika épületének egy részét felújítják és átalakítják. Ennek részeként folytatódott a klinikai épület belső szerkezeti átalakítása. A radiológiai épületszárnyban nagyrészt befejeződött az épületgépészeti és épületvillamossági fővezetékek kiváltása. Megkezdődött az új előcsarnok alapozása is.

koranyi_projekt_10_-webBudapest három sürgősségi központjának egyike lesz a Semmelweis Egyetem külső klinikai tömbjének bázisán, a Korányi Projekt (KMOP-4.3.1/A_2-09-2f-2010-0001) keretében létrejövő húszezer négyzetméteres, hétszintes új betegellátó egység. Az Új Széchenyi Terv egyik legkiemelkedőbb egészségügyi fejlesztése 8, 1 milliárd forint uniós forrásból valósul meg. Ez egészül ki egy 1,9 milliárd forintos támogatással, mivel a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkársága által meghirdetett Semmelweis Tervhez igazodva a projekt szakmai-műszaki koncepciója bővült.

koranyi108.28A több mint 12 milliárd forintból megvalósuló új épületben radiológia, központi laboratórium, az országban egyedülálló intenzív osztály, száztíz ágyas traumatológia, valamint ortopédiai osztály is helyet kap. Új szolgáltatási egységként létrejön egy kiemelt sürgősségi központ és egy modern fizioterápiás részleg, az épület tetején pedig helikopterleszálló lesz. Az így létrejövő új központi épületet a szomszédos klinikákkal átjáró rendszer (belső folyosó-hálózat) köti majd össze, így nem kell kimenni az udvarra ahhoz, hogy valaki az egyik klinikából átjusson a másikba.

A tavaly nyáron elkezdődött bontási, illetve  építési munkálatok miatt több szervezeti egységnek is ki kellett költöznie a jelenlegi helyéről, de a betegellátás továbbra is zavartalanul működik.

koranyi_projekt_3_-webA kivitelezési munkák megkezdése előtt az egyetemen jelentős előkészítő munka folyt. 2012 második felétől több régi épületet elbontottak és számos átalakítás is történt (például közműkiváltások). Új parkoló és egy ideiglenes, fedett közlekedő folyosó is készült, amely nemcsak a biztonságos betegszállítást, de az akadálymentes közlekedést is szolgálja az építkezés ideje alatt. Az előkészítő munkák legnagyobb részben a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikát, valamint a Radiológiai Klinikát magába foglaló épületet érintették, amely a Korányi projekt révén egységes homlokzatot kap és egybeépül az új, hétszintes épülettel.
T-Sz.Sz. TÁMOP ERFA

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.