Az HMAA Hungary Chapter idén augusztus 16-17. között immáron hetedik alkalommal tartotta meg magyarországi konferenciáját Balatonfüreden az Állami Szívkórházban, melyet tartalommal a fiatal előadók és a meghívott vendégek színvonalas prezentációi töltöttek meg.

bfured
Az Eduvital prevenciós szekció előadói: dr. Túry Ferenc, dr. Dávid Beáta, dr. Tompa Anna, dr. Falus András és Melicher Dóra

Idén több mint száz absztrakt érkezett be, mely lelkesedés nem utolsó sorban a fődíjnak tudható be: a legjobb, angol nyelvű előadást bemutató fiatal résztvevő meghívást kap a 2013 őszén Sarasotában megrendezésre kerülő HMAA konferenciára, ahol ismét bemutathatja munkáját. A gazdag programnak köszönhetően párhuzamosan zajlottak a 19 szekció prezentációi két előadóteremben, egy workshop szobában, és a poszter állványoknál. A szekciók zsűrizését HMAA vezetősége és tagjai, valamint neves hazai professzorok végezték.

bfured1A konferencia keretein belül több mint kétszáz résztvevő és előadó tölthetett el két napot a Balaton partján, melynek célja a fiatalok angol nyelvű előadás megtartására való ösztönzése, továbbá az amerikai egészségügyi rendszerrel, a HMAA buffaloi cseregyakorlatával és az orvosszövetséggel való megismerkedés volt. A legtöbb fiatal előadó a Semmelweis Egyetemről és a Debreceni Egyetemről érkezett, az SE diákjainak regisztrációs költségeit a Semmelweis Egyetem TDK Tanácsa fedezte Merkely Béla professzor jóvoltából.

A péntek reggeli megnyitó ünnepségen a vendégeket dr. Veress Gábor, a kongresszus házigazdája és a balatonfüredi Állami Szívkórház főigazgató főorvosa, dr. Bóka István, Balatonfüred polgármestere, valamint dr. Baffy György, a HMAA elnöke köszöntötte. Őket dr. Horváth Ildikó a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főosztályvezetője, dr. Imre László, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) főigazgató-helyettese és dr. Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke követte.

A tudományos előadások mellett, izgalmas workshopok, látványos poszter-bemutatók, kötetlen beszélgetések helyszíne is volt Balatonfüred. Az érdeklődők a professzoroktól  hasznos tanácsokat kaphattak többek között előadás készítéssel kapcsolatosan, valamint iránymutatást a rezidensképzés és a PhD tanulmányokkal kapcsolatosan is.  Az elhangzott, több mint 110 előadás összefoglalója a HMAA Archives hivatalos folyóiratában jelent meg.

A társasági programokon a résztvevők megismerkedhetnek egymással és az HMAA tagjaival, sőt a konferencián hagyományos vízilabda-mérkőzésen is összemérhették tudásukat a medencébe merészkedő diákok és professzorok. A gálavacsorán pedig kitüntetésekkel díjazták a HMAA-ban aktívan tevékenykedő amerikai szakembereket, továbbá köszöntötték az idén 88 éves Forbath Péter professzort és a szülinapos dr. Krisztinicz Irént is. Dr. Szócska Miklós államtitkár rövid beszédet mondott a vacsorán.

A programot a fentiek mellett színesítette még a gyakorlatias ultrahang bemutató, zongorakoncert, „gofriparty”, egy online beszélgetés a Buffaloból élőben bejelentkező magyar medikusokkal, továbbá előadások és beszélgetések az orvosi pályaszocializációról, illetve a magyar egészségügy gazdasági helyzetéről. Kiemelt érdeklődés övezte dr. Mechtler László, dr. Garami Zsolt és dr. Kovács Éva előadásait is.

bfured3
A díjátadó szereplői: dr. Tárnoki Ádám, dr. Csáthy László, dr. Baffy György, dr. Jermendy Ádám és dr. Dános Kornél, az idei kongresszus győztese

A fődíjat dr. Dános Kornél (Semmelweis Egyetem, Fül-Orr-Gégészeti Klinika) vehette át (legjobb angol nyelvű előadás, Ivan Krisztinicz award), előadásában a fej-nyaki daganatok biomarker expressziójának vizsgálatáról számolt be a klinikum tükrében. A legjobb magyar nyelvű előadás díját (Id. Istvan Mechtler award) Budai Anna, a Pécsi Tudományegyetem ötödéves hallgatója nyerte el.

Az Amerikai Magyar Orvosszövetségről, konferenciáiról, illetve a HMAA-ba történő belépés lehetőségeiről további információ olvasható, illetve a fényképek megtekinthetők a www.amosz.extra.hu és a www.hmaa.org honlapokon. Köszönet illeti az előadókat, résztvevőket, és nem utolsó sorban a Szívkórház  dolgozóit.

Az Amerikai Magyar Orvosszövetség (HMAA) magyar származású, Amerikában dolgozó orvosok és kutatók szervezete, amely az orvosi hagyomány megőrzése és támogatása céljából jött létre 1968-ban. Az HMAA célja, hogy szakmai és baráti téren is összetartsa az Amerikában, illetve itthon élő orvosokat. A HMAA Magyarországi Tagozata, a HMAA Hungary Chapter segítségével 2007 óta minden évben megszervezzük a multidiszciplináris magyarországi kongresszust.

Dr. Tárnoki Ádám Domonkos és dr. Tárnoki Dávid László, a rendezvény főszervezői
HMAA Hungary Chapter

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.