2,5 millió forintos adománnyal támogatja a koraszülöttek érdekében végzett gyógyítást és kutatást az Interex-WAGA Kft. A támogatás értékét jelképező adománylapot Csáki Attila cégvezető adta át dr. Nobilis Andrásnak, a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika főorvosának.

nobilis

„Minden tizedik újszülött idő előtt jön a világra Magyarországon. Az adatok szerint 6-6,5 ezer kisbaba kezdi inkubátorban életét, ez a szám az utóbbi két évtizedben nem csökkent” – mondta el dr. Nobilis András, a Koraszülött Intenzív Osztály vezetője, kiemelve mennyire fontos minden kutatás és tudományos vizsgálat, amely az újszülöttek-koraszülöttek érdekében történik. Magyarországon az összes várandósság 8-12 százaléka koraszüléssel végződik, évente kb. 8000 kisbaba születik a betöltött 37. terhességi hét előtt. A Koraszülött Intenzív Osztályon (Perinatalis Intenzív Centrum, PIC) gyógyítják a születés körüli időszakban létrejött kórállapotokat, betegségeket; az elmúlt években 730-750 beteget ápoltak évente. Közülük mintegy négyszázan 1500 gramm alatti súllyal születtek, nekik csak a korszerű, magas műszaki színvonalú eszközparkkal rendelkező, szakszerű ellátás biztosíthat életesélyt.

nobilis1Az Interex-WAGA Kft. támogatása a NAP Alapítvány a Koraszülött ellátásáért és dr. Nobilis András egy kiemelt kutatási témájának kidolgozását segíti („A koraszülöttek vérszegénységének kialakulásához hozzájáruló tényezők vizsgálata a prevenció és terápiás eljárások racionalizálásához szükséges ismeretek bővítésére – A szérum hepcidin szint alakulása erythropoietin kezelés hatására koraszülött anaemiában”).

„A koraszülöttekért végzett kemény és sok áldozattal járó munka olyan adomány a társadalomnak, amelynek igazi értéke majd csak évtizedek múlva látszik”- hangsúlyozta dr. Nobilis András.

T-Sz.Sz.

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.