Nyolc nap alatt összesen három 18 éven aluli betegeknél végeztek sikeres veseátültetést a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján: egy hét, egy nyolc és egy tizenhét éves gyermek kaphatott új szervet. Már mindhárman hazamehettek a kórházból.

(A felvétel egy korábbi műtét során készült.)
(A felvétel egy korábbi műtét során készült.)

Dr. Langer Róbert, a Transzplantációs és Sebészeti Klinika igazgatója elmondta: két gyermekvesét még a július 1-jei végleges Eurotransplant csatlakozás előtti napokban, gyors egymásutánban, a korábbi egyezményeknek megfelelően kaptak a nemzetközi szervezettől. A két szervet két 15 kilogramm súlyú kisgyermek kapta meg. Ennél a testnagyságnál igen fontos, hogy megfelelő méretű szervet tudjunk átültetni – hívta fel a figyelmet dr. Langer Róbert. Mint kiemelte, többek között épp az ilyen alacsony súlyú gyermekeknél jelent segítséget az Eurotransplant tagság, hiszen egy nagyobb közösség segítségével több esély van a legmegfelelőbb donorszerv megtalálására. Nyolc napon belül ez volt a harmadik gyermekvese-átültetés a klinikán, mivel egy 17 éves gyermek hazai donor segítségével kaphatott új szervet.

20130710-IMG_3370-i-es-gyerek-vesetranszplant-szabo-attila-webDr. Szabó Attila, a műtéti előkészítésben és az utógondozásban részt vevő I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika docense elmondta: a 17 éves fiatal esetében veleszületett, genetikai hátterű vesebetegség miatt vált szükségessé a szervátültetés, míg az egyik kisebb gyermek egy veleszületett húgyúti eltérésből fakadó veseelégtelenséggel küzdött, a másik pedig túl kicsi, nem megfelelően kifejlődött vesével jött világra. A Semmelweis Egyetemen idén eddig összesen 7 tizennyolc éven aluli gyermek kaphatott új vesét, az pedig ritkaság, hogy nyolc napon belül három gyermek is áteshetett vesetranszplantáción, három különböző donornak köszönhetően. A szervátültetésen átesett gyerekeknek kezdetben hetente, majd ritkábban, végül kéthavonta kell utógondozásra járniuk.

Magyarország egyébként 2013. július 1-je óta teljes jogú tagja az Eurotransplantnak, amely azt jelenti, hogy már nemcsak a kijelölt betegcsoportokba tartozók kaphatnak új szervet a nemzetközi szervcsere-együttműködés keretében. A teljes jogú tagság életbelépését követően az első eurotransplantos vese a megszokottól eltérően nem repülőgéppel, hanem autóval érkezett a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájára, mivel az adott esetben ez volt a gyorsabb megoldás. Ez az átültetés is jól sikerült, a vizelet-elválasztás már a műtőasztalon megindult. DP

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.