20130628-IMG_8948-se-nap-NET-webA Nagyvárad Téri Elméleti Tömb dísztermében megrendezett ünnepségen dr. Szél Ágoston kiemelte: egyetemi öntudatunk meghatározó eleme, hogy Semmelweis Ignác, a géniusz, névadója az intézménynek. Számára azonban – mint mondta – van egy másik oka is, hogy megilletődötten mondja el ünnepi beszédét, hiszen éppen egy éve vehette át rektori megbízó levelét a köztársasági elnöktől. Véleménye szerint a Semmelweis Nap hagyományosan egyfajta számvetés is, ezért röviden értékelte az elmúlt évet. Felidézte: pályázatában stabilitást és együttműködést ígért, amely célok megvalósítása sikeresen megindult. Elismerte ugyanakkor, hogy eközben találkozott ellenérdekeltségekkel is, és ilyen esetekben – a jogszerűség által diktált követelmények alapján – kénytelen volt olyan lépéseket is megtenni, amelyek az érintetteknek kényelmetlenek voltak.

20130628-IMG_8916-se-nap-NET-webAz eredmények közt említette, hogy az egyetem másodszor is elnyerte a kutatóegyetemi címet, illetve azt, hogy a tudományos eredményességi rangsorban az intézmény az 500-as listában van, a magyarországi egyetemek között a második helyen. Ide sorolta továbbá, hogy gőzerővel folyik a Korányi Projekt, az egyetem intenzíven ápolja és fejleszti külföldi kapcsolatait, a külföldi hallgatók száma a csúcson van, illetve közeledik e képzési forma elindításának 30. évfordulója. Fenntartások nélkül kijelenthetem, hogy ha annak idején ennek a képzési formának a bevezetésére nem került volna sor, akkor mára talán egyetemi létünk is megkérdőjeleződött volna – fogalmazott.20130628-IMG_8965-se-nap-NET-web

Dr. Szél Ágoston leszögezte: kiemelt jelentősége van a klinikai oktatásnak, amely alapjaiban határozza meg az orvosképzés sikerét. Mint mondta, ezen a területen vannak jogos kritikák, de úgy érzi, az észrevételek tanulságát megértve és feldolgozva, az egyetem jó úton jár a képzés minőségének megtartásában és javításában.

Beszélt arról is: az elmúlt évben számos tájékozódó elemzés és felmérés készült arról, hogy mit lehetne másként, jobban csinálni. Ezek azt bizonyították, hogy az egyetemi érdekek nem érvényesültek maradéktalanul egyebek mellett a beszerzések és szerződések fegyelme területén, valamint anomáliákra derült fény az innováció koordinálásában, illetve az informatikai rendszerek működtetésében. Úgy látja, több felülvizsgálatra volt és van szükség, hiszen a financiális keretek és a költségvetés ijesztő zsugorodása nem engednek semmilyen kompromisszumot. Jelezte, ezen hibák korrekciója kapcsán volt szükség  felsővezetői 20130628-IMG_8973-se-nap-NET-webszerkezetátalakításra is. Az egyetem vezetését eddig a főigazgatói dominancia jellemezte, de úgy véli, a rektori felelősség sokkal célszerűbben vállalható akkor, ha a rektor, a helyettesei és a dékánok hozzák meg a legfontosabb stratégiai és szakmai döntéseket. Tájékoztatása szerint megkezdődött a feladatkörök átszervezése, bizonyos külső cégek „visszaszervezése” és több vezető pozíció újraértelmezése. Az innovációs központ, a beszerzési-, illetve az informatikai igazgatóság átszervezése, továbbá az operatív főigazgatóság létrehozása az egyéni teljesítmény, az egyéni felelősség megjelenítését, a közvagyon védelmét szolgálja – jelentette ki.
Ezzel összefüggésben dr. Szél Ágoston megjegyezte: gyakran vannak olyan külső törekvések, amelyek a klinikai betegellátást szeretnék elkülöníteni a többi klasszikus egyetemi feladattól. Meggyőződésem, hogy a klinikum leválasztása a magyar és a külföldi orvosképzés csődjét idézné elő – szögezte le, hozzátéve: ennek a törekvésnek a jegyében utasította el a rektori és a klinikai központi elnöki hatalom szétválasztását és erősíti meg szakmailag a klinikai tömböket főigazgató vagy rektori biztos kinevezésével.

20130628-IMG_8983-se-nap-NET-webDr. Szél Ágoston két terültet említett, amelyeken minden törekvése ellenére sem sikerült eredményeket elérnie: az egyik a költségvetés. Elérkeztünk belső tartalékaink határához – összegezte a helyzetet. Mint mondta, a recessziót és a gazdasági körülményeket figyelembe véve is ki kell jelenteni, hogy a felsőoktatás és az egészségügy szereplői aránytalanul komoly veszteséget kell, hogy elszenvedjenek. „Semmilyen praktikával nem foltozható be a hiány: kizárólag racionalizálással, erőteljes központi döntési mechanizmusokkal lehet pótolni és szükség van a érintett szervezeti egységek megértésére, összefogására. Aki a költségvetési szabályozók megerőszakolásában látja a jövő útját, annak vagy új rektort kell választania vagy másik egyetemen kell folytatnia a karrierjét” – hangsúlyozta a rektor.

20130628-IMG_9494-se-nap-NET-webKitért arra: a másik nehéz terület az új  nyugdíjtörvény, amely váratlanul érte az egyetemet és nem várt döntési kényszert okozott.  Értékelése szerint mindent megtett a kárvallott kollégák érdekeinek érvényesítésért, mégis kénytelen sajnálkozni, mert méltatlan személyi konfliktusok tömegét nem tudta megoldani. Reményét fejezte ki, azzal, hogy nyilvánosan megköveti az összes érintettet, az utókor elfogadja majd, hogy a jogszabályi előírások végrehajtása során akaratán kívül okozott fájdalmat mestereinek és tanártársainak. A rektor megköszönte azok segítségét, akik a nehéz helyzetben melléálltak és jelezte, az egyetem előtt álló akadémiai évben talán még fokozottabban számít a támogatásukra és segítségükre.

A rektor Pázmány Péter intelmével zárta beszédét, amelyet a Semmelweis Egyetem tanítványainak és mestereiknek egyaránt a figyelmébe ajánlott: „Istent féljék, szorgalmasan tanuljanak, és nemzetüknek, hazájuknak híven szolgáljanak.”20130628-IMG_9013-se-nap-NET-web

Dr. Masszi Tamás, az Általános Orvostudományi Kar dékánhelyettese beszédében felidézte Semmelweis Ignác élettörténetét és az orvoslás akkori körülményeit. Többek közt arról is beszélt, hogy a tudós, miután összetűzött a fél világgal, 47 évesen elmegyógyintézetben halt meg. A szülészek megkönnyebbültek, a felesége megváltoztatta a nevét, a fia pedig nem tudott szabadulni nyomasztó emlékétől és öngyilkos lett. Csak évtizedekkel később derült ki, hogy Semmelweis Ignácnak igaza volt. A nemzet büszke lett rá, az osztrák is, és az utódok újra felvették a nevét – emlékeztetett.

Ezt követően az ünnepségen kitüntetéseket és elismeréseket adtak át. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Magyar Felsőoktatásért Emlékplakettjét vehette át dr. Kerényi Tibor egyetemi tanár (SE ÁOK II. sz. Patológiai Intézet), dr. Léránt István adjunktus (SE ÁOK Orvosi Biokémiai Intézet), dr. Hajnal Ágnes adjunktus (SE ÁOK Magatartástudományi Intézet) és Antal Lajosné könyvtáros (SE ETK Könyvtár).

A Semmelweis Egyetem Kopp Mária Média-díját idén Gimes Júlia, a Kossuth Rádió és dr. Molnár Csaba, a Magyar Nemzet munkatársa kapta megosztva. A Hírszerkesztői-díjat Bánhidi Lilla, az RTL Klub Híradójának munkatársa vehette át.

20130628-IMG_9076-se-nap-NET-webPro Universitate díjban részesült dr. Fejérdy Pál dékán (SE FOK), dr. Lakatos Péter András egyetemi tanár (SE ÁOK I.sz. Belgyógyászati Klinika), dr. Hüttl Kálmán egyetemi tanár (SE ÁOK Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika), dr. Tarjányi Mária egyetemi docens (SE ÁOK I. sz. Sebészeti Klinika), dr. Harmatta János tudományos tanácsadó (SE EKK Mentálhigiéné Intézet), dr. Oláh Imre professor emeritus (SE ÁOK Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet), és dr. Monos Emil professor emeritus (SE ÁOK Klinikai Kísérleti Kutató- és Humán Élettani Intézet).

20130628-IMG_9113-se-nap-NET-webA szenátus az egyetem négy leköszönő tanszékvezetőjének arany pecsétgyűrűt adományozott: Dr. Dabasi Gabriella docensnek (SE ÁOK Nukleáris Medicina Tanszék), Dr. Hollós Sándor tanárnak (SE ETK Egészségtudományi Klinikai Tanszék), Dr. Weszelovszky Zoltánné dr. Polgár Veronika docensnek (SE ETK Morfológiai és Fiziológiai Tanszék), és dr. Szabolcs István professzornak (SE ETK Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék).

20130628-IMG_8923-se-nap-NET_vAz ünnepségen új vezetői megbízásokat is átadtak. 2013. július 1-től az új oktatási rektorhelyettes dr. Tímár József, az Általános Orvostudományi Kar új dékánja dr. Hunyady László egyetemi tanár, az Egészségtudományi Karon új dékánja dr. Nagy Zoltán Zsolt egyetemi tanár, az Egészségügyi Közszolgálati Kar megbízott dékánja dr. Gaál Péter egyetemi tanár, a Fogorvostudományi Kar új dékánja dr. Hermann Péter egyetemi tanár, a Gyógyszerésztudományi Kar új dékánja dr. Zelkó Romána egyetemi tanár, az operatív főigazgató pedig Verseghi-Nagy Miklós. 2013. június 6-tól a Kútvölgyi Klinikai Tömb megbízott főigazgatója dr. Karádi István egyetemi tanár.

A Professor Emerita, Professor Emeritus címek, a docensi kinevezések, a habilitációs képesítések, valamint a rektori, dékáni és főigazgatói dicséretek az alábbi linken találhatók. A Semmelweis Napon adták át a Regöly-Mérei Alapítvány és a Dr. Rácz István Alapítvány díjait is.

Zárszavában dr. Szél Ágoston úgy fogalmazott: abban bízik, hogy a Semmelweis Egyetemnek minden nehézség ellenére van jövője és olyan célok vannak előtte, amelyekért érdemes küzdeni, majd bezárta a 243. akadémiai tanévet.

T-Sz.Sz.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.