20130614-IMG_1165-phd-konferencia-novotel-webFrom Medicine to Bionics címmel nemzetközi konferenciát szervezett a Semmelweis és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem. A multidiszciplináris program több mint 130 magyar és külföldi vendég részvételével zajlott orvostudomány, biológia, gyógyszertudomány, informatika és infobionika témakörökben.

20130614-IMG_1112-phd-konferencia-novotel-webDr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora megnyitójában felidézte, hogy fiatal kutatóként élete első előadása milyen izgalmasan alakult: visszaemlékezett arra, milyen sokat készült az angol nyelvű prezentációra, milyen váratlan helyzetekkel szembesült és mennyire emlékezetes maradt ez a tudományos bemutatkozás számára. Bátorította a jelen levő magyar és külföldi fiatal kutatókat tudományos eredményeik prezentálására, aktív közreműködésre a magyar és a nemzetközi tudományos életben valamint hangsúlyozta a tehetség gondozás és támogatás jelentőségét.

Dr. Szuromi Szabolcs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora beszédében utalt arra, hogy a természettudományos oktatás már a középkori egyetemek megszervezésének kezdetétől jelen volt Európában. 20130614-IMG_1046-phd-konferencia-novotel-webAz európai típusú oktatási és kutatási rendszer alapelvei és módszerei az „universitas” kialakulása óta differenciálódtak, kialakultak a tudományterületek, tudományágak, az évszázadok során a tudomány rendszere tovább gazdagodott. A XX. majd a XXI. században azonban a tudományok művelésében egyre hangsúlyosabbá vált és válik az interdiszciplinaritás, illetve a multidiszciplinaritás, amely modern formában a tudomány művelésének eredeti egységéhez történő visszatérést jelentheti – mondta.

20130614-IMG_1120-phd-konferencia-novotel-webA konferencia nyitóelőadását Philip Purnell, a Thomson Reuters stratégiai üzleti menedzsere „Kutatásértékelés és menedzsment új irányai„ címmel tartotta. Előadásában a tudományos munka minőségértékelésének kulcstényezőit vizsgálta és mutatta be, egyebek mellett a Semmelweis Egyetem vonatkozásában is. Különösen érdekes és fontos adatokat mutatott be arról, hogy a Semmelweis Egyetem számos más hazai és környező országbeli vezető egyetemhez képest kiemelkedik a tudományos közlemények átlagon felüli idézettsége tekintetében. Ez a kiváló minőségi mutató a nemzetközi kollaborációban végzett kutatásokban különösen szembetűnő.thomson_reutres

20130614-IMG_1159-phd-konferencia-novotel-webEzt követően négy szekcióülésen a Semmelweis Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Szent István Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem oktatói és kutatói számoltak be tudományos eredményeikről. A külföldi egyetemekről meghívott előadók között volt többek között Hartmut Neumann, a Freiburgi Egyetemről, dr. Szabó Gyöngyi, a Massachusetts-i Egyetemről, Sabine van Huffel, a Leuveni Katolikus Egyetemről, Emmanuel Drakakis, az Imperial College-ból, Gianluca Ciardelli, Danilo de Marchi és Fernando Corinto a Torinói Műszaki Egyetemről.

A Semmelweis Egyetem PhD Tudományos Napok és a Korányi Fórum díjazottjai poszterbemutatókkal vehettek részt a rendezvényen.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Semmelweis Egyetem 2012. április 27-én hosszú távú oktatási és kutatási együttműködést írt alá az informatikai és az infobionikai tudományterületen, majd ezt egészítette ki az a 2012. július 29-én ratifikált megállapodás, amely a PhD képzés és a tudományos kutatás összehangolását tűzte ki célul.
2012. október 9-én szervezték meg az első multidiszciplináris PhD konferenciát a két egyetem közös szervezésében.

Tölgyesi-Lovász Krisztina
T-Sz.Sz.

magiszter

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.