20130620-IMG_4028-vizosztas-EOK-webMásodfokú hőségriasztást adott ki az országos tisztifőorvos hétfő déltől péntek éjfélig, mivel a következő napokban napos, száraz idő várható, és napközben akár 35 fok is lehet. Csütörtökig az ország döntő részén nem lesz csapadék, csak elvétve alakul ki zápor, zivatar.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal azt kéri, hogy a nagy melegben mindenki fogyasszon a szokásosnál több folyadékot és ne tartózkodjon a tűző napon délelőtt tizenegy és délután három között.20130620-IMG_3942-vizosztas-EOK-web A leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával kell védekezni. Az ÁNTSZ azt kéri továbbá az emberektől, hogy a nagy melegben menjenek hűtött helyiségekbe.

A hőségriadó idejére a munkavédelmi szabályzat és egy miniszteri rendelet is meghatároz feladatokat. Ezek alapján  a nagy melegben óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőket kell beiktatni és igény szerint, de legalább félóránként védőitalt kell biztosítani a dolgozóknak. Külön figyelmet kell fordítani azon helységekben dolgozókra, ahol nincs légkondicionáló berendezés.20130620-IMG_3830-vizosztas-tomo-utca-web

A Semmelweis Egyetemen csütörtökön két helyen is osztottak palackos vizet: a Tömő utcai épületnél a Biztonságtechnikai és Logisztikai Igazgatóság, az EOK előtt pedig az épületben működő büfé, illetve az épület üzemeltetése jóvoltából frissülhettek fel a hallgatók és a dolgozók a kánikulában.

 

T-Sz.Sz.