20130604-IMG_5872-kutatoi-szalon-webA Kutatói Szalon első félévi utolsó rendezvényén dr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettes köszöntötte a vendégeket, s mutatta be röviden a program előadóit. Ez alkalommal a Fogorvostudományi Kar mutatta be tudományos munkáját: a napjainkban előre mutató, 2012-ben leginnovatívabb területnek bizonyult regeneratív medicináról hallhattunk előadást dr. Varga Gábor professzortól, majd dr. Dobó-Nagy Csaba professzor a biokompatibilis fogászati anyagok fejlesztéséről beszélt.

20130604-IMG_5892-kutatoi-szalon-webA Kutatói Szalon házigazdájaként dr. Zelles Tivadar professzor emeritus, a Fogorvostudományi Kar volt dékánja bevezetőjében köszöntötte a megjelenteket és üdvözölte a tényt, hogy ez alkalommal kari jelleggel is bír a Szalon, oldottabb és barátibb légkörben, mint egy kongresszusi előadás.

Hol is helyezkedik el a magyar fogorvostudományi kutatás a világban? – tette fel a kérdést dr. Zelles Tivadar, majd a Scopus adatait idézte:1996-2010 között az impakt faktorral rendelkező közleményeket vették alapul és ezek között a világon a 44. helyen áll Magyarország. Az egy közleményre eső citációk és a Hirsch-index alapján is a 39. helyen állunk. A nyugat-európai régióban húsz ország közül a 15. helyet foglaljuk el. A szakma hazai kedvelt lapja, a Fogorvosi Szemle, nincs az első száz felsorolt folyóirat között, de ez a felsorolt folyóiratok világnyelveken való megjelenésével magyarázható. Az ázsiai régióban a felsorolt 22 ország között, Szingapúr mögött a 9. helyet foglalnánk el. A Közel-Keleten a 3-5. helyen lennénk a felsorolt 16 ország között, Latin-Amerikában pedig a 28 ország sorában, Argentína és Mexikó között az 5-6. helyen van Magyarország.

20130604-IMG_5889-kutatoi-szalon-webMint Zelles professzor hozzáfűzte, a statisztikában feldolgozott körülbelül 200 ország sorában elfoglalt 40-44. hely rangosnak tekinthető a világban. A legpozitívabb a kelet-európai régió, melyben 2006-2010. között az első helyen állunk. Az itthoni sorrendben az első helyen a Semmelweis Egyetem, utána Debrecen, Szeged, majd Pécs szerepel. Ezeket az adatokat figyelembe véve lehet értékelni a magyar fogorvos-kutatók és a mai előadók teljesítményét is – tette még hozzá Zelles professzor, majd kiemelte a fogorvos-kutatók nagy generációjának szerepét a mai régiós vezető szerep elérésének folyamatában. Több kiválóság között dr. Bánóczy Jolán professzor emerita, volt tanszékvezető dékán kiemelkedő munkáját méltatta a kar mai státuszának kivívásában. Bánóczy professzor asszony jelentős kutatócsoportot hozott létre, megteremtette a kutatás tárgyi feltételeit és mint dékán, mindenkor segítette az elméleti kutatásokat.

20130604-IMG_5925-kutatoi-szalon-webA Kutatói Szalon két előadóját mint a fogorvosi kutatás két meghatározó egyéniségét mutatta be, akiknek a nevéhez a kutatási tevékenység jelentős része fűződik. Mindketten elsősorban az alapkutatás, az alkalmazott klinikai kutatás területén végeznek munkát, s mindketten a non-ortodox kutatásépítés hívei. Varga professzor kiépítette a modern molekuláris kutatás szinte teljes vertikumát, Dobó Nagy professzor szinte ugyanezt az utat járja, példaként említem a molekulaszintű anyagkutatási csoport létrehozását – hangsúlyozta.

20130604-IMG_5966-kutatoi-szalon-webDr. Varga Gábor professzor, a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Orálbiológiai Tanszékének vezetője Fogat fogért? – tények és remények az emberi fogeredetű őssejtek bioregenerációs potenciáljáról című előadásában leszögezte, hogy molekuláris embriológia, az őssejtkutatás általános eredményei vezettek az emberi fogeredetű őssejtek felfedezéséhez. Ez megalapozza a biológiai szövetépítést, melyhez nem elég a sejt, de szükséges a megfelelő extracelluláris hordozó kialakítása, és a megfelelő biológiai induktorok pontos alkalmazása is. A kutatás a fogak rögzülési problémáinak megoldásától az egyes fogszövet elemek regenerálásán át a teljes fogregenerálásig terjed. Teljes fogregeneráció epitheliális és mesenchimális sejtek komplexummá differenciáltatásával, nanoszerkezeti elemekkel és különböző bioaktivátorok segítségével érhető el, egyelőre csak állatkísérletekben. Mindezek megalapozása a csontvelői mesenchymalis őssejtek felfedezésével indult, amelyeket először 1989-ben írtak le, majd 2000 és 2004 között jelentek meg az első közlemények a fogbél és a foggyökérhártya őssejt-populációinak azonosításáról. Az emberi pulpában tehát találhatóak olyan sejtek, amelyek különböző irányokba differenciáltathatóak, vagyis in vitro különböző típusú szövetek hozhatóak létre belőlük, így keményszövetek mellett akár idegsejtek is.

20130604-IMG_5938-kutatoi-szalon-webDr. Varga Gábor kutatócsoportja felnőtt szervezetből származó fogeredetű szövetekkel kezdett foglalkozni, ebből készítettek őssejttenyészeteket, s manipulálták azokat különböző irányokba. Az elért kutatási eredmények megalapozhatják a nanomátrix alapú, őssejteket tartalmazó mesterséges biológiai szövet fejlesztését. Fentiek mellett biztató kísérleteket folytatnak fogeredetű indukált pluripotens őssejtek létrehozására a piggyBac transzpozon rendszer alkalmazásával, együttműködésben a világhírű Nagy András torontói őssejtkutató professzorral. Eredményeik az alapkutatás, a gyógyszerfejlesztés és a biológiai szövetépítés területén is felhasználhatóak lesznek. Ma a legreménytelibb területként a mesenchymalis eredetű szövetek, így a csontok, porcok és fogszövetek megújítása jelölhető meg.. Ugyanakkor, mivel a fogeredetű őssejtek embrionális idegsejt előalakok transzdifferenciálódásának eredményeképpen jönnek létre, így viszonylag könnyen idegi differenciálódási irányba alakíthatóak, ami magában foglalja az idegsejtek regenerációjának lehetőségét. Emellett a fogeredetű mesenchymalis őssejtek rendkívül erős immunszupresszív és gyulladásgátló hatással rendelkeznek, s mint ilyenek jelentős potenciállal rendelkeznek az akut traumák, így a gerincvelői sérülés, illetve gyulladásos betegségek, mint az akut pancreatitis vagy a gyulladásos bélbetegség kezelésére is. bélbetegség kezelésére is.

20130604-IMG_6010-kutatoi-szalon-webDr. Dobó-Nagy Csaba (Orális Diagnosztikai Tanszék) Biokompatibilis fogászati anyagok című előadásának bevezetéseként örömét fejezte ki, hogy bemutathatja az SE FOK Anyagtudományi Kutató Központ munkáját, majd a klasszikus fogászati tömőanyagokat tekintette át, melyek közül a higanyt tartalmazó amalgámot az uniós rendelkezések alapján 2014-ig ki kell vonni a régiós és hazai forgalomból.
Dobó-Nagy Csaba elmondta, az Anyagtudományi Kutató Központ nemzetközi elismertségnek örvendő kutatói gárdával végzi a kvantumkémiai kutatási tevékenységet, a számítógépes molekulatervezést és laboratóriumi polimer szintézist, az előállított anyag mechanikai tulajdonságait célzó vizsgálatokat, valamint a szintetizált anyag in vitro és in vivo biokompatibilitás vizsgálatait. A kutató munka nemcsak alapkutatást jelent, hanem célzott alap és alkalmazott kutatás, illetve a kísérleti fejlesztés érdekében is történik. Az üvegionomer cementet vetették alá vizsgálatnak neutron spektroszkópiával a Rutherford Appleton Laboratory-ban. Számítógépes molekulatervezést végeztek a polialkenoát váz elvi lecserélésére, amely egy poliprolin módosulat. Az ezen elhelyezkedő –COOH csoportok lépnek az üvegtöltelékkel sav-bázis reakcióba, ahogy azt az eredeti alkenoát vázzal is teszik. Itt azonban az aktív csoport térben kedvezőbben helyezkedhet el, ami a fizikai tulajdonságok javulását is eredményezheti. Fontos jelenség, hogy a sugárirányú törésvonalak az anyag kemény és törékeny voltát mutatják, de a felszíne sima. Ez azt jelzi, hogy a törés a mátrix és a töltelék mentén halad, vagyis itt lesz leggyengébb a kötés. A fogászati anyagok esetében elsőként alkalmazott 3D-s fraktográfiai nano-CT vizsgálatok ugyanezt mutatják. A mátrix módosításának fejlesztése volt a legkézenfekvőbb a számítógépes molekulatervezés igénybevételével. A monomer, mely működni fog: egy stabil molekula és ha polimerizálják, akkor a középső gyűrű felszakad és lesz egy prolin aminosav, egy másik molekula, amely a béta helyzetű szénhez köt, s ezzel egy, a gazdaszervezet és a baktérium által nem lebontható polimert ad, mely jó kötést biztosít, mivel képes a polimer az alumíniumhoz és a dentin kalciumához is kötődni. Az in vitro tesztek komplettálása befejező stádiumába ért. Az in vivo biokompatibilitási teszteket patkány és humán kísérletek támasztják alá.

20130604-IMG_6002-kutatoi-szalon-webDobó-Nagy professzor kutatócsoportján kívül mindössze Bristolban és Thaiföldön tudják ezt a pulpairritációs módszert korrekt módon elvégezni. A hazai tesztek mikro-CT felvételei igazolják, hogy a kezelt területeken perforáció nem történt. A humán teszteket a Parodontológiai Klinikán Gera István professzor úr vezetésével végezték a megszokott protokoll szerint. A mechanikai tulajdonságok jellemzésére végzett vizsgálatok Nagy Péter KKKI főmunkatárssal együttműködésben, a neutron spektroszkópiás vizsgálatok Gregory Chasse professzorral (Queen Mary, London University) kollaborációban történtek, a molekulatervező csoport vezetőjeként Csizmadia Imre akadémikus vesz részt a kutatásban.

Urbán Beatrice

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.