20130528-IMG_1388-kopper-konyvbemutato-szalon-web„Nem biztos, hogy akik Kopper Lászlót csak professzorként ismerik, azok tudják, hogy Joe Kemenes néven csaknem annyi krimit írt, mint tudományos művet” – emelte ki dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora a Skarabeusz című könyv bemutatóján a Semmelweis Szalonban.

A könyv a Semmelweis Kiadó gondozásában jelent meg, Táncos László a bemutatón a „biokrimi” szóval jellemezte a művet. Ez – mint fogalmazott – kicsit más, mint egy orvoskrimi, különlegessége,  hogy olyan laboratóriumi közegben játszódik, mint amilyenben a szerző töltötte életét.

Dr. Kopper László 1989 szilveszterén egy bűnügyi újságíró barátját próbálta rábeszélni a krimiírásra, aki azonban azt válaszolta, a történetet írja meg ő, az újságíró pedig kiadja. Az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet professzora azóta Joe Kemenes néven tizenöt irodalmi művet írt. „Krimiírás közben vannak pontok, ahol az ember megáll, mint egy útelágazásnál. Nem tudom, mi hova vezet, de végig kell gondolni, hogy ha saját elveimhez, értékeimhez hű akarok maradni, merre kell elindulnom. Nem állíthatnám, hogy ez könnyű műfaj, a szakkönyv sok szempontból egyszerűbb, ott vannak evidenciák, míg egy krimi esetében én vagyok a felelős azért, ami történik.” – jellemezte az írás folyamatát a professzor a könyvbemutatón.

SzZs