CT_ACADEMY_2013_05_02A korábban megrendezett három alkalommal a kardio-CT-képalkotás alapjaival ismerkedhettek meg a résztvevők és 50 esetet vizsgáltak meg, a mostani kurzuson öt napon át 100 esetet néztek át, délutánonként 20 élő szkennelést végeztek, és a képzés végén két katéteres beavatkozást nézhettek végig. Három dán, két lengyel és három magyar kardiológus és radiológus kolléga vett részt a rendezvényen: Major Gyöngyi Szombathelyről, Tóth Levente Kaposvárról és Uzonyi Gábor a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetből érkezett.

Az A és B kurzus elvégzésével 150 esetet néznek meg a résztvevők, és az SCCT (Society of Cardiovascular Computed Tomography), a legjelentősebb kardio-CT-diagnosztikai szakmai társaság II. szintű akkreditációját szerzik meg, amelynek eredményeként önállóan végezhetnek kardio-CT-vizsgálatot. A „Level B” kurzus hét szereplője különböző centrumokból érkezett, mind Philips, mind Siemens, mind GE Healthcare, mind Toshiba kardio-CT-berendezésekkel dolgoztak, így össze tudták hasonlítani a négy megoldás specialitásait is.

A négynapos program végén két, korábban a résztvevők által megvizsgált páciens élő PCI-műtétjét (PCI = perkután kardiológiai intervenció) nézhették végig a résztvevők. A focizás közben atípusos mellkasi panaszokat észlelő, 42 éves, tehát kis rizikójú betegnél csütörtökön végezték el a kardio-CT-vizsgálatot. A cél a magas vérnyomással és diszlipidémiával rendelkező férfi atípusos angina pectorisának megszüntetése volt. A dr. Szabó György intervenciós kardiológus által elvégzett műtét során egy 2,75 mm széles és 18 mm hosszú hagyományos sztentet ültettek be a betegbe. A csütörtöki CT-vizsgálat során leírták a diagnózist: egy kisebb méretű plakkot, amely pontszerű, súlyos fokú szűkületet okozott, de azt is meg tudták mondani, hogy a plakk nem kalcifikálódott, és milyen messze van az ér elágazásáról (bifurkációtól), így az operatőr jobban tudott felkészülni a beavatkozásra. A CT-felvételeken kiválóan lehetett látni, hogy a 15 mm-es nem kalcifikálódott plakk a bifurkáció után helyezkedik el, így megfelelő helyen található a hagyományos sztent beültetésére.

CT_ACADEMY_2013_05_24„A jövő a CT vezérelt PCI, látjuk, miről van szó, és nagymértékkel rövidíti a PCI időtartamát, a szükséges kontrasztanyag mennyiség és a beavatkozás során a beteget érő sugárterhelést, hiszen az operatőr számára három dimenziót térképet nyújt az intevenció előtt” – foglalta össze a kardio-CT alkalmazásának lényegét dr. Maurovich-Horvat Pál.

A második beavatkozás során egy 60 éves férfi angina pectorisának kezelése volt a cél. A hét folyamán elvégzett vizsgálaton kiderült, a beteg koszorúerei (mind az RCA, mind az LCX, kisebb mértékben a LAD) erősen kalcifikálódtak, ezért a terápia komplex megközelítést kíván. A beavatkozás előtt Szabó György találkozott a kardio-CT-szakemberekkel, és megbeszélték a beavatkozási stratégiát. Első lépésként a LAD-ban végeztek plakk-modifikációs műtétet, vágóballonnal és sztenttel. Az operatőr azért döntött a vágóballon mellett, mert a CT-vizsgálat eredménye alapján a meglévő plakkok erősen kalcifikálódtak, majd egy 4.0×18 mm gyógyszerkibocsátó sztentet implantáltak. A beteg a negyed órás műtét után sokkal jobb szívfunkcióval távozhatott a katéteres laborból.

Forrás: radiologia.hu