Magyarország július 1-jétől teljes jogú tagja lesz az Eurotransplantnak, az erről szóló megállapodást hétfőn írták alá. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az aláírási ünnepségen tartott beszédében hangsúlyozta: a mostani megállapodással Magyarország az Eurotransplant teljes jogú tagjává válik. Ennek alapján már minden szervátültetésre szoruló felkerül az Eurotransplant közös várólistájára, így számos magyar beteg kap az eddiginél nagyobb esélyt az új élethez.

eur 3_ 20130527-IMG_1212-eurotransplant-alairas-budapest-palota-webEmlékeztetett arra, hogy az aláírás éppen negyven évvel azután történt meg, hogy Magyarországon elindult a veseátültetés programja. A miniszter kitért arra, hogy már az előzetes tagság is javított a hazai szervátültetéses műtétek arányán. 2012-ben Magyarországon 364 szervbeültetés történt, míg az előző évben 305.

Dr. Bruno Meiser, az Eurotransplant elnöke azt hangsúlyozta: a csatlakozással Magyarország bebizonyította, hogy az egészségügyi ellátás biztonságosabb és jobb lett. Mint szavaiból kiderült, Magyarország csatlakozásáról egyhangú szavazással döntött a szervezet.

Dr. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár kiemelte annak jelentőségét, hogy a szakma konszenzusra tudott jutni a csatlakozás kapcsán, amelyről végig a betegszervezetek bevonásával tárgyaltak. Az államtitkár külön köszönetet mondott a transzplantációban érintett szakmai műhelyeknek, így az egyetemek különböző műhelyeinek, az Országos Kardiológiai Intézetnek, valamint dr. Perner Ferencnek, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinika professzor emeritusának, a hazai szervátültetési program megteremtőjének, aki vállalta, hogy a csatlakozás folyamatát végigviszi.

eur _ 420130527-IMG_1197-eurotransplant-alairas-budapest-palota-webDr. Langer Róbert, a Transzplantációs és Sebészeti Klinika igazgatója úgy fogalmazott: örömünnep a mai nap a szakmának, egy csaknem két évtizedes álom vált valóra az aláírással. „Az ideáig vezető út göröngyös volt, s az utolsó 3-4 év munkája volt az, ami elsimította a göröngyöket” – mondta. Három fontos eleme van a csatlakozásnak: a szakma egyetértése, összefogása, melyet sikerült elérni, a politika támogatása, valamint az, hogy az Eurotransplant befogadta Magyarországot. Dr. Langer Róbert kiemelte: a csatlakozásból a betegek profitálnak majd a legtöbbet, a hazai betegeknek mostantól ugyanolyan esélyük van a gyógyulásra, mint a holland, német, szlovén, vagy akár horvát társaiknak.

Az Eurotransplant egyébként a Semmelweis Egyetemen tartott kihelyezett vezetőségi ülést, ezt megszakítva került sor a csatlakozási szerződés ünnepélyes aláírására. A szerződést dr. Miskovits Eszter, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója, dr. Bruno Meiser, az Eurotransplant elnöke és dr. Ferdinand Mühlbacher, az Eurotransplant alelnöke látta el kézjegyével, ellenjegyezte dr. Sélleiné Márki Mária, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója. DP

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.