forum 3„Praeconceptionalis gondozás” címmel tartották meg a Semmelweis Fórum jubileumi, 10. rendezvényét. Dr. Rigó János, az I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója úgy fogalmazott, ez egy speciális terület, a terhesgondozás tulajdonképpen a prekoncepcionális gondozással kezdődik, amely Magyarországon bizonyos értelemben mostoha területnek számít. A rendezvény célja, hogy a prekoncepcionális gondozás jelentőségére felhívja a figyelmet – hangsúlyozta dr. Rigó János.

Dr. Joó József Gábor adjunktus a bevezető előadásban hangsúlyozta: a prekoncepcionális gondozás a terhességgel kapcsolatos előrelátható kockázati tényezők vizsgálatát, megelőzését célozza, illetve hatásainak csökkentésére irányul. Jelentőségét kiemeli az az általános tendencia, hogy egyre idősebb korban vállalnak a nők gyermeket. Ennek megfelelően emelkedik a genetikai és a szülészet-nőgyógyászati kockázat is. A prekoncepcionális tanácsadás végső soron már az első nőgyógyászati vizsgálattal elkezdődik, de igazából a már megfogalmazott családtervezési szándék birtokában indul el.

forum4A Fórumon egyebek mellett szó volt az egészségkárosító környezeti tényezőkről, a krónikus betegek, tartósan gyógyszert szedők terhességvállalásáról, a prekoncepcionális genetikai tanácsadásról és a védőoltások szerepéről a fogamzás előtti tanácsadás során.

A Semmelweis Fórum az I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika tudományos és szakmai továbbképző rendezvénye. A fórumokon általában több mint százan vesznek részt, az érdeklődők 90 százalékban az ország különböző kórházaiból érkeznek. A rendezvény résztvevői az adott témakör legújabb ismereteiről hallhatnak előadást és a fórum ezen kívül elősegíti az együttműködés kialakítását és ápolását a különböző szülészeti-nőgyógyászati osztályok között. DP

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.