„Atomoktól az élő állatokig” címmel rendezett miniszimpóziumot a Semmelweis Egyetem Nanobiotechnológiai és In Vivo Képalkotó Központja. A rendezvény házigazdájaként dr. Kellermayer Miklós, a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet igazgatója köszöntötte a résztvevőket.

atom 6Dr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettes megnyitó beszédében emlékeztetett arra, hogy Wilhelm Conrad Röntgen 1895-ben fedezte fel az X-sugarakat, amelyért hat évvel később Nobel-díjat is kapott, a radioaktivitás egy évvel későbbi felfedezése pedig Henri Becquerel francia tudós nevéhez fűződik. A radioaktivitást állatkísérletekben épp az előadás helyszínéül szolgáló terem névadója, Hevesy György használta először 1925-ben.

Ezt követően elkezdett szárnyalni a technológia, a hetvenes években már elérhető az ultrahang, a CT és az MR. Dr. Molnár Mária Judit hangsúlyozta: a molekuláris képalkotás előtt hatalmas jövő áll a 21. században. A molekuláris biológia és a technológia kéz a kézben fejlődik, s ez teszi lehetővé számunkra, hogy lássuk és értsük, mit történik az adott sejtben. „Ennek segítségével megérthetjük a betegségeket és új típusú terápiákat is kifejleszthetünk, akár személyre szabottan” – mondta a rektorhelyettes.

atom 7A molekuláris képalkotást jelenleg az onkológiában, a neurológiában és a kardiovaszkuláris területen tudják használni a klinikusok a mindennapi gyakorlatban, ám remélhetőleg egyre nagyobb teret kap majd ez a terület.

A miniszimpóziumnak két külföldi előadója is volt. Dr. Ralf Bergmann (Helmholtz-Zentrum Dresden-Rossendorf, Institut für Radiopharmazeutische Tumorforschung) a szolid tumorokkal kapcsolatos transzlációs képalkotásáról beszélt, míg dr. Janine Doorduin (Department of Nuclear Medicine and Molecular Imaging, University Medical Center Groningen) az in vivo PET/MRI képalkotásról. Dr. Máthé Domokos (CROmed Research) előadásában a molekuláris képalkotásra fókuszált; arra, hogy az MRI miként erősíti a PET-et. Dr. Kellermayer Miklós A titin óriás izomfehérje egyes molekuláinak leképezése és nanomanipulálása címmel tartott prezentációt.

atom 1A miniszimpózium keretében a résztvevőknek bemutatták a Nanobiotechnológiai és In Vivo Képalkotó Központ laboratóriumait is. Az érdeklődők egyebek mellett megtekinthették az újonnan beszerzett, régiós szinten egyedi atomerő-mikroszkópot, mely segítségével atomi felbontással lehet dolgozni, valamint a kisállat SPECT/CT és a kisállat PET/MRI hibrid berendezéseket, melyek különlegessége, hogy a funkcionális és az anatómiai képet egymás után, néhány perces különbséggel készítik el. DP

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.