_SZS1073KJubileumához érkezett a Richter Tudós Klub, amelynek első rendezvényét 10 évvel ezelőtt, 2004-ben a Semmelweis Egyetemen tartották. A mostani, jubileumi rendezvényen dr. Szél Ágoston rektor köszöntötte a konferencia résztvevőit, és kiemelte: nagy öröm számára, hogy a Semmelweis Egyetem adhat otthont a kerek évfordulón megrendezett programnak. Mint hangsúlyozta, a Semmelweis Egyetem és a Richter kapcsolata példamutató, a gyógyszergyár igen sok eszmei és tárgyi segítséget nyújt az egyetemnek.

Dr. Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója röviden bemutatta az idén 112 éves gyógyszergyár történetét, amely sok mindent átvészelt a történelem során, így két világháborút, az államosítás és a privatizáció idejét is. A továbbéléshez, a növekedéshez létkérdés az innováció – osztotta meg egyik alapelvüket dr. Bogsch Erik, hozzátéve, hogy jelenleg több mint 11 ezer főt foglalkoztatnak, több mint felét Magyarországon. Árbevételük egyharmada a nőgyógyászati készítményekből származik, második helyen a kardiovaszkuláris szerek és központi idegrendszer gyógyszerei állnak.

_SZS1122KA kutatás-fejlesztés terén a régióban élen járnak, a kutatási programokban vezető egyetemi tanszékekkel és akadémia intézetekkel működnek együtt – ez a versenyképesség egyik kulcsa. A jövő szempontjából a magyar szellemi erő itthon tartása a legfontosabb – emelte ki.

_SZS1109
Fotók: Szigetváry Zsolt

A Richter Tudós Klub rendezvényén dr. Túry Ferenc (Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet) „Az evészavarok modern formái” címmel,  Dr. Tamás Ferenc (Semmelweis Egyetem, Családorvosi Tanszék) „A kommunikáció és a motivációs interjú fontossága a testsúlyrendezésben” címmel tartott előadást, míg dr. Mikecz Tibor (Pestszentlőrinc–Pestszentimre Egészségügyi Szolgáltató Kft.) a korszerű táplálkozás betegségmegelőzésben játszott szerepéről beszélt.

A Richter Tudós Klub célja, hogy az orvosi, gyógyszerészeti tudományos élet középpontjában álló témákkal kapcsolatos információkat az adott területek neves, elismert szakembereinek előadásában átadja, másrészt, hogy a társaság tevékenységét közelebbről megismertesse a hallgatókkal. A tíz évvel ezelőtt elindult rendezvénysorozat országos, mind a négy orvosi egyetem részt vesz benne. Minden klub egy adott témára fókuszál, így a korábbi években szó volt egyebek mellett a metabolikus szindrómáról, az Alzheimer-kórról, a jövő onkoterápiájáról, valamint a tudatos, 21. századi családtervezésről is. DP