phd6
Fotók: AtteKovacs

Az idei PhD Tudományos Napok rendezvényének megnyitóján dr. Molnár Mária Judit rektorhelyettes köszöntötte a résztvevőket Isidor Rabi Nobel-díjas fizikus kutatóvá válásának történetével. A tudós – mikor egyszer ezt megkérdezték tőle – azt mondta, az édesanyjának köszönhető, hogy kutató lett. Az iskolából hazaérve a többiektől mindig azt kérdezték, milyen érdekeset tanultak? Ezzel szemben Isidor Rabi édesanyja azt kérdezte: „Volt ma jó kérdésed az iskolában?”

Mint arra a történet is rámutat, nagyon fontos dolog, hogy jó kérdéseket tudjunk feltenni, és ez a konferencia jó alkalom arra is, hogy lássuk, milyen kérdéseik vannak a PhD-hallgatóknak, és milyen válaszokat keresnek – fogalmazott dr. Molnár Mária Judit. Az egyetem tudományos rektorhelyettese kiemelte: a közép-magyarországi régióban a Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájába a legnagyobb a túljelentkezés.

phd7Mint dr. Molnár Mária Judit fogalmazott, nagyon büszke arra, hogy ezek a hallgatók a Semmelweis Egyetemet és Magyarországot választották, s hogy szellemiségükkel, tehetségükkel, lelkesedésükkel, szorgalmukkal a magyar tudásbázist gyarapítják. „A biotechnológia gyors fejlődésével nagyon fontos egy ország életében az innovációs potenciál, amely új tőkét tud generálni. A magyar kutatásban nagyon sok növekedési lehetőség van, bízom benne, hogy akiknek a munkáját most itt láthatjuk, hallhatjuk, a magyar innováció oszlopos tagjai lesznek majd.” – mondta dr. Molnár Mária Judit.

phd4Dr. Rácz Károly, a Doktori Tanács elnöke elmondta: a kétnapos rendezvényen közel 150-en mutatják be munkájukat hét előadás és négy poszter szekcióban. A Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájának hallgatói mellett több más hazai egyetem PhD-sai is tartanak előadásokat.

A hagyományoknak megfelelően az idén is két Kiváló PhD-oktató címmel kitüntetett professzor előadásával kezdődött a rendezvény. Dr. Sípos Kornél professzor emeritus „A stresszel való megküzdési stílus, a személyiség és az én hatékonyság egészségpszichológiai vonatkozásai” címmel tartott előadást, míg dr. Szalay Ferenc egyetemi tanár a metabolikus májbetegségek három fajtáját mutatta be.

Az évente megrendezett PhD Tudományos Napok a Semmelweis Egyetem nyolc Doktori Iskolájában tanulmányokat folytató hallgatók és doktorjelöltek kiemelkedő tudományos fóruma. Az idei díjazottak névsora az alábbi linken érhető el.

DP