20130408-IMG_4638-bert-sakmann-eloadas-eok-webA Nobel-díjas német fiziológus Bert Sakmann tartott előadást“Representation of object touch in the rodent brain during decision making” címmel a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központjában.  A professzor a szegedi XXXI. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTD) orvos- és egészségtudományi szekciójának díszvendége volt, onnan érkezett Budapestre.

Bert Sakmann orvosi végzettségű fiziológus 1991-ben kapott Nobel-díjat Erwin Neherrel közösen az egyedi ioncsatorna működésének vizsgálatáért és a  patch-clamp technikáért.

20130408-IMG_4642-bert-sakmann-eloadas-eok-webElőször nekik sikerült ábrázolniuk valós időben az ionok mozgását az ioncsatornákon keresztül, és sikerült bizonyítaniuk az ioncsatorna-elméletet, miszerint a sejten keresztül ioncsatornákon át áramló ionok felelősek a sejteken mérhető feszültség változásáért. Továbbá megállapították, az ioncsatornák mely részei felelősek azok működéséért. Ezen felfedezéseknek köszönhetően az ionok nagyon apró, pikoamperes (billiomod) mozgása is mérhető vált. A patch-clamp technika pedig lehetővé tette, hogy a kiszakított membránon keresztül megvizsgálhassák az egyes ioncsatornák működését.

 

T-Sz.Sz.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.