M-EOKbelsőNem enyhítenek a nyelvvizsga-követelményeken a nagyobb budapesti és vidéki egyetemek, hiába fogadta el az országgyűlés 2011 decemberében az átmeneti, 2016-ig tartó nyelvvizsga-amnesztiát.

Nem bólintott rá a nyelvvizsga-amnesztiára a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Nyugat-magyarországi Egyetem és a Pannon Egyetem sem. Ezekben az intézményekben már a felvételizők jelentős részének is van nyelvvizsgája.

Az amnesztiáról 2011 decemberében döntött a parlament: azokon az egyetemeken és főiskolákon, ahol azt a szenátus engedélyezi, a hallgatók intézményi vizsgával is kiválthatják a diplomához szükséges nyelvvizsgát. Az engedmény 2016-ig tart: azok élhetnek a lehetőséggel, akik 2013-ban vagy korábban államvizsgáztak, de az abszolválást követő három évben nem tudták, nem tudják bemutatni nyelvvizsga-bizonyítványukat.

A 2010-ben végzett hallgatók 25-30 százaléka nem kapta még meg a diplomáját a nyelvvizsga hiánya miatt. A bennragadt oklevelek száma 2009-ben, az első BA-/BSc-s évfolyam végzésekor ugrott meg, nekik ugyanis a korábbi négy-öt évvel szemben csak három-három és fél évük volt, hogy nyelvvizsgát szerezzenek.

A nagyobb budapesti és vidéki egyetemeket, főiskolákat kevésbé érinti a nyelvvizsga-probléma, mint a kisebb intézményeket. Míg van olyan főiskola, ahol a végzősök ötven százalékának marad a tanulmányi osztályon a diplomája a bizonyítvány hiánya miatt, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, a Semmelweis Egyetemen és a Budapesti Corvinus Egyetemen ez az arány tíz százalék alatti. Ebben az is szerepet játszik, hogy a magas ponthatárok miatt ezekbe az intézményekbe sokszor csak a nyelvvizsgáért kapott pontokkal együtt lehet bekerülni.

A nagyobb egyetemek, főiskolák közül többen rendelkeznek saját nyelvvizsgával és vizsgaközponttal is, ami feleslegessé teszi a belső intézményi vizsgát.

Azokban az intézményekben, ahol igent mondtak az amnesztiára, a a könnyítés elsősorban az alapszakosokra, a szakirányú továbbképzéseken, felsőfokú szakképzéseken és régi típusú főiskolai képzéseken végzettekre vonatkozik. A mester- és osztatlan szakosoknak továbbra sem engedélyezik a nyelvvizsga kiváltását, ugyanez igaz a szakmai nyelvvizsgát előíró alapszakokon is.

Forrás: Eduline.hu