P1040944A Testnevelési és Sporttudományi Karon tárgyalt a szaud-arábiai Egyetemi Sportszövetség vezetése. A Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség (MEFS) és
a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának vendégségében a küldöttség összesen három napot töltött Magyarországon.

A delegáció tagjai prof. dr. Waleed Aldali elnök, dr. Abdullah Albagmai főtitkár, dr. Salah Alsaka tanácsadó és Badr Alsuleiman titkár voltak. A MEFS képviseletében prof. dr. Kiss Ádám elnök és Kovács György sportszakmai munkatárs volt jelent.

P1040933A Semmelweis Egyetem nevében dr. Pop Marcel nemzetközi igazgató köszöntötte a vendégeket, majd prof. dr. Berkes István egyetemi tanár és dr. Farkas Judit ügyvivő szakértő tartott áttekintő előadást a TF és a magyar sport és testnevelés történetéről és jelenéről.

Ezután dr. Salah Alska ismertetője következett a két éve alakult szaúdi Egyetemi Sportszövetségről, majd a felek egyeztették a jövőben induló együttműködések alapjait.

A MEFS részéről ismertetőt tartó prof. dr. Kiss Ádám és a magyar egybegyűltek további részletes információt adtak a magyar egyetemi és sportélet jelenéről és jövőjéről. A napokban nyilvánosságra hozott Hajós Alfréd terv angol nyelvű kivonatát is megkapták a szaudi partnerek.

A 2012-es júniusi és decemberi szaudi minisztériumi és Olimpiai Bizottsági delegációk TF-en tett látogatásaihoz hasonlóan a következő témák iránt volt jelentősebb érdeklődés:
1. szaúdi hallgatók fogadása a TF által szervezett nemzetközi edzőképző programban
2. más területeken szervezett edzőképzési programok közös fejlesztése
3. szaúdi hallgatók fogadása a sporttudományi PhD képzésben
4. sportorvosi és sportpszichológia gyakorlati, képzési és kutatási kérdések.

P1040987A háromoldalú találkozó résztvevői kifejezték azon reményüket, hogy a közeljövőben szorosabb együttműködést tudnak kialakítani az egyetemi sport és a sportképzési területeken.

Forrás: TF

SzZs

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.