toddlers2Reprezentatív kutatásba kezd a Tűzoltó Utcai Gyermekklinika, hogy pontosan felmérje, a kisgyermekeket mennyire érinti az egészséges fejlődésük szempontjából kritikus D-vitamin hiány. A klinika előzetes felmérése szerint a 3 év alatti gyermekeknek legalább 40 százaléka a szükségesnél kevesebb D-vitaminhoz jut, 15 százalékuk vitaminszintje pedig már kritikusan alacsony, melynek súlyos egészségügyi következményei akár 10-20 év múlva is jelentkezhetnek.

Ezer fős, reprezentatív kutatásba kezd a Tűzoltó Utcai Gyermekklinika, hogy a szakemberek és a társadalom pontos képet kapjanak a kisgyermekek D-vitamin szintjéről. Az előzetes felmérések alapján az 1-3 éves korosztálynak is legalább 40 százaléka D-vitamin hiányos, 15 százalékuknál pedig a hiány már kritikus mértéket ér el. Ez az adat azért is aggasztó, mert a D-vitamin-hiány a legújabb kutatások szerint számtalan, súlyos fejlődési rendellenesség és betegség kockázatát növeli, a cukorbetegségen át a daganatos megbetegedésig, de szerepe van a szervezet védekezőképességének fejlődésében is. A gyermekeknél a pótlás azért is különösen fontos, mert a D-vitamin az egészséges sejtfejlődéshez is elengedhetetlen.

„Sok bajt meg lehetne előzni, ha 3 éves koráig minden gyermek naponta 400 egység D-vitamint kapna akár cseppek, akár tabletták, akár D-vitamin tartalmú élelmiszerek formájában” – hívja fel a figyelmet dr. Szabó András professzor, a Tűzoltó Utcai Gyerekkórház igazgatója. „Bár az anyukák igyekeznek gondoskodni 2-3 éves korú gyermekük megfelelő D-vitamin ellátásáról, mégis meglepő, hogy kórházi tapasztalataink alapján 10-ből 4 gyermek D-vitamin-hiányos. Ezt az adatot fontos reprezentatív kutatással is igazolni” – tette hozzá a szakember.

Dr. Szabó András
dr. Szabó András

A napfényvitaminnak is nevezett vegyület túl alacsony szintje következtében akár 10-20 évvel később is jelentkezhetnek kedvezőtlen egészségügyi hatások. Magyarországon évente körülbelül 7200 gyerek már eleve alacsony D-vitamin szinttel jön világra. A szoptatás időszakában a gyermek D-vitamin elláttottságát még lehet javítani az anya D-vitamin hiányának megszüntetésével. Egy éves kortól ugyanakkor a gyermekek többsége már a hagyományos élelmiszereken keresztül juthat csak hozzá ehhez a létfontosságú vitaminhoz. Csakhogy a kisgyermekek ritkán rajonganak azon ételekért, melyeknek magas a D-vitamin tartalma, mint némely tengeri hal vagy a máj. Ráadásul ezekből akkora mennyiségek kellene elfogyasztani minden nap, amely még egy felnőtt számára is lehetetlen lenne. Ezért a kisgyermekek esetében a pótlást leginkább a D-vitaminnal dúsított, ízlésüknek megfelelő élelmiszerekkel megoldható.

További problémát jelent, hogy az amúgy is kritikus téli hónapok mellett ma már nyáron sem jutnak hozzá a kisgyermekek elég D-vitaminhoz. Hiszen a gondos szülők kénytelenek őket a nap káros hatásaitól erős naptejekkel védeni, melyek ugyanakkor a D-vitamin képződést is gátolják.

„Ahhoz, hogy normalizálni tudjuk valakinek a D-vitamin-szintjét, minimum 2 hónapig D-vitamindús táplálásra van szükség. A téli időszakban és a kora tavasszal április végéig különösen, de a pótlásra a naptejek használata miatt nyáron is szükség lehet” – hívja fel a figyelmet a professzor.

Forrás: II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika