20130319-IMG_1412-I.-Magyar-Egyetemi-es-Foiskolai-Vizilabda-bajnoksag-webKözérthetőbbé és látványosabbá tehető a vízilabda – az első magyar egyetemi és főiskolai vízilabda-bajnokságon olyan reformelképzeléseket is kipróbálnak, mint például a hét méternél távolabbról lőtt duplagól, az öt méterrel rövidebb pálya és a folyamatos, négyszer tízperces játékidő – hangzott el az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón.

A március 23-24-én a Császár-Komjádi Sportuszodában megrendezett bajnokság látogatása ingyenes volt. A rendezvény egyik fővédnöke dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora.

Az esemény egyik mentora, dr. Merkely Béla, a Városmajori Klinika igazgatója a bajnokság kapcsán tartott sajtótájékoztatón elmondta: a vízilabda a kedvenc sportága, kardiológusként pedig fontosnak tartja, hogy a legegészségesebb sportolók a legjelentősebb sporteredményeket érjék el.

20130319-IMG_1392-I.-Magyar-Egyetemi-es-Foiskolai-Vizilabda-bajnoksag-web„Három éve kerestek meg olyan orvostanhallgatók, akik korábban vízilabdáztak, és ezt szerették volna hallgatóként is folytatni. Azóta ötvenöt tagú vízilabdacsapata van az egyetemnek, közülük sokan korábban más sportot űztek, és most váltottak. Semmi sem szebb, mint amikor egy egyetemi hallgató egy csapatban, társaságban jól érzi magát, és emellett az egészségére is gondol” – emelte ki dr. Merkely Béla.

Faragó Tamás olimpiai bajnok, a rendezvény másik fővédnöke elmondta: a reformpólóban huszonöt méteres pályán zajlanak a mérkőzések, kisebb a labda, nincs a támadó csapatot nyújtó kontra, duplán számít a hét méternél messzebbről lőtt gól és csapatonként hét helyett hat játékossal játszanak.

20130319-IMG_1429-I.-Magyar-Egyetemi-es-Foiskolai-Vizilabda-bajnoksag-webKiss Ádám, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Szövetség elnöke fordulópontnak nevezte a felsőfokú intézmények tanulóinak pólóbajnokságát. Ezt szeretnék éveken keresztül fenntartani, és más sportágakban is terjeszteni.

A bajnokságon a mérkőzéseket olimpiai bajnokok vezetik – emelte ki Benedek Tibor, a férfiválogatott szövetségi kapitánya. Tóth Miklós, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnökeként elmondta: a rendezvény mögött világnagyságok állnak mind sportolói, mind tudományos téren, ugyanez a kettős igény, a sport és a tudomány egyeztetése, a mozgásközpontúság a verseny résztvevői számára is fontos gondolat.

20130319-IMG_1435-I.-Magyar-Egyetemi-es-Foiskolai-Vizilabda-bajnoksagA bajnokságon résztvevő csapatok: Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE), Szegedi Tudományegyetem (SZTE), Budapesti Corvinus Egyetem (BCE), Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), Semmelweis Egyetem (SE), Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE), Károli Gáspár Református Egyetem (KRE), Pécsi Tudományegyetem (PTE), Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF).

A kiegészítő programok keretében, a prevenció jegyében az uszoda mellett parkolt szombaton egy egészségügyi szűrőkamion. Minden vizsgálat – akárcsak a kétnapos rendezvény maga is – ingyenes.

Az első magyar egyetemi és főiskolai vízilabda-bajnokságot a Budapesti Corvinus Egyetem nyerte a Budapesti Gazdasági Főiskola és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem előtt. A mérkőzéseket jelentős érdeklődés kísérte, az egyik legizgalmasabb,  a Semmelweis Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem csapata közötti összecsapást csaknem 800-an tekintették meg.

SzZs

fotó: attekovacs

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.