Magyarország köztársasági elnöke – a miniszterelnök előterjesztésére – március 15-e, az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja alkalmából Széchenyi-díjat adományozott a gyógyszerkutatás, azon belül elsősorban a jelátviteli terápia területén végzett igen eredményes, úttörő jelentőségű kutatómunkájáért, a peptidhormon-származékok, illetve az antitumor hatású kinázgátló hatóanyagok kutatása területén elért eredményeiért, valamint a TT232 jelű peptidszármazék mint tumorellenes gyógyszer-hatóanyag és egy új vezető molekulakereső technológia kifejlesztéséért dr. Kéri Györgynek, a Magyar Tudományos Akadémia doktorának, biokémikusnak, a Semmelweis Egyetem Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Pathobiokémiai Intézetének kutatóprofesszorának.

keri_gyorgy

Ugyancsak Széchenyi-díjat kapott öt évtizedes iskolateremtő munkásságáért, az úttörő jelentőségű hazai szervátültetési program megvalósításáért, speciális sebészi – többek között máj-, endokrin, colorectális és vesetumor-sebészetet érintő – profilok kialakításáért, új műtéti eljárások alkalmazásáért, a sebészutánpótlás nevelése érdekében végzett oktatói tevékenysége, példaértékű életpályája elismeréseként dr. Perner Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, Állami-díjas orvos, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának professor emeritus.

perner_ferenc

A Magyar Érdemrend középkereszt polgári tagozata kitüntetést vehetette át az érsebészet területén végzett – nemzetközileg is elismert – tudományos kutatói munkásságáért, új gyógyító műtéttechnikák bevezetéséért, orvosgenerációk képzéséért, valamint intézményvezetői tevékenysége elismeréseként dr. Acsády György, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Semmelweis Egyetem Ér- és Szívsebészeti Klinikájának volt igazgatója, egyetemi tanár.

acsady_gyorgy

A nemzeti ünnep alkalmából Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere – a köztársasági elnök megbízásából – állami kitüntetéseket adott át. Az ünnepségen Magyar Érdemrend Tisztikeresztet vehetett át dr. Fekete György genetikus, gyermekgyógyász, az MTA doktora, a Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi tanára.

fekete_györgy

T-Sz.Sz.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.