szel a„Március 15-e az egyik legszebb nemzeti ünnepünk” – kezdte köszöntő beszédét dr. Szél Ágoston rektor, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 165. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.Az ünnep különlegessége egyrészt abban rejlik, hogy talán ez az a történelmi esemény, amelyhez a legkevesebb vitatott momentum kapcsolódik, másrészt március idusán van, az első tavaszi hónap közepén. Ez a remény, a beteljesülés, a sikerek és vágyak elérésének időszaka – mondta a rektor. Hozzátette: nem véletlen, hogy a Semmelweis Egyetemen tradicionálisan ezen az ünnepen adnak át számos kitüntetést. A díjak jelzik, hogy büszkélkedni szeretnénk azzal, amivel tudunk: a szürkeállománnyal , a lelkesedéssel, a munkakedvvel, ami az egészségügyet, s manapság már a felsőoktatást is kizárólag felszínen tartja.

Dr. Szél Ágoston emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban sok olyan nehézséggel kellett szembenézni, melyek leküzdésének lehetőségei még nem látszanak pontosan. „Ennek ellenére mai nap arról szól, hogy a sok nehézség ellenére, a Semmelweis Egyetem hagyományaihoz méltón ünnepelni fogunk, mert tudjuk, hogy azzal a hittel, akarattal, amivel mi dolgozunk, sikert fogunk elérni. Azzal nyitom meg a mai ünnepségünket, hogy gondoljunk arra, itt a tavasz, s a bennünk lévő munkakedv töretlen, bármilyen költségvetési és egyéb megszorításokkal kell is szembe néznünk” – zárta köszöntőjét dr. Szél Ágoston.

1joA rektori megnyitót követő ünnepi beszédet dr. Harsányi László, az I. Sz. Sebészeti Klinika docense tartotta. Mint kiemelte: a nemzet lelkében talán ez a legmélyebben gyökerező ünnep,  március 15-e, mint közös ünnep elvitathatatlanságát soha nem kérdőjelezte meg senki. A 165. évfordulón se tegyünk másként, ünnepeljünk őszintén, büszkén, szívből jövő módon, immár az események utáni hatodik generációban, mert van mit ünnepelni – mondta dr. Harsányi László, emlékeztetve arra, hogy 1848-49-ben, mintegy 20 hónap leforgása alatt, Magyarország történelmet írt. Ezt követően dr. Harsányi László röviden felvillantotta a forradalom néhány előzményét, eseményét.

Beszédét azzal a gondolattal zárta, hogy a megosztottság, a kirekesztés egy nemzetet könnyen a szakadékba taszíthat, míg a közös cselekvés a magasba emelhet. A közös cél pedig sokkal szorosabb kötelék, mint a nyelv, a származás, vagy a társadalmi pozíció. Mint fogalmazott: „Egész történelmünk, s benne 1848-49 legnagyobb, máig ható legnagyobb tanulsága számomra éppen az, hogy egy heterogén közösséget, legyen az család, nemzet, haza, vagy akár egy egyetem, ma is csak nemes, közös célok tarthatnak össze. Napjainkban is égetően szükség van közös eszményre, mert ettől nyerhetünk erőt és cselekvési szabadságot.”

Az ünnepségen több mint százan vehettek át különböző díjat, elismerést. A Semmelweis Egyetem Kiváló Dolgozója elismerést, valamint a „Rektori Dicséreteket” dr. Szél Ágoston nyújtotta át. Dékáni dicséreteket adott át dr. Karádi István, az Általános Orvostudományi Kar, dr. Fejérdy Pál, a Fogorvostudományi Kar és dr. Mészáros Judit, az Egészségtudományi Kar dékánja. A Gazdasági-Műszaki Főigazgatóság főigazgatói dicséreteit dr. Szél Ágostontól vehették át a díjazottak.

A Jó tanuló – jó sportoló díjak kapcsán dr. Szél Ágoston kiemelte: az egyetem példaképül kívánja állítani azokat a hallgatókat, akik amellett, hogy kiválóan teljesítik tanulmányi kötelezettségeiket, kimagasló eredményeket érnek el a hazai és nemzetközi sportversenyeken, illetve a szabadidő-sport szervezésében. Az egyetem Szenátusa január 26-i ülésén határozott a Jó tanuló – jó sportoló díjak odaítéléséről, a díjazottak névsorát dr. Kiss Kálmán, a Testnevelési- és Sportközpont igazgatója ismertette.

2 joSzámos alapítványi díjat is kiosztottak az ünnepségen. A dr. Mozsonyi Sándor Alapítvány díját dr. Stampf György docens, kuratóriumi elnök ismertette, emlékeztetve arra, hogy éppen 25 évvel ezelőtt 16 megye gyógyszerésze adta össze az alapító tőkét, s azóta 377 hallgatói és 152 egyéb díjat adtak ki.  Az idei díjakat dr. Noszál Béla, a Gyógyszerésztudományi Kar dékánja adta át.

A Mihálkovics Alapítvány minden évben pályázatot hirdet orvos-, és fogorvostan-hallgatóknak az anatómia, valamint a fogorvostudomány elméleti tárgyköréből írandó tudományos dolgozat, illetve az Anatómiai Múzeum részére az oktatást elősegítő preparátumok készítésére. A Mihálkovics-díjakat dr. Donáth Tibor, a Mihálkovics Alapítvány Kuratóriumának elnöke adta át.

A Semmelweis Egyetem több mint félezer tagot számláló Baráti Köre 2013-ban is meghirdette ifjúsági tagjai részére a „Dr. Balázs Dezső és Walter Julianna” pályázatot.

100 ezer forintos díjat nyert dr. Szász A. Marcell, a II. sz. Patológiai Intézet munkatársa, az Európai Klinikai Onkológus Társaság által 2013 márciusában, Spanyolországban megrendezett szakmai kurzuson való részvételének támogatására.

Ebben az évben is odaítélt a Baráti Kör vezetősége egy további, rendkívüli ifjúsági díjat. Dr. Godó Ferenc főigazgató kezdeményezésére a Baráti Kör összesen 100 ezer forintos díjjal jutalmazza a 2013. évi Korányi Frigyes Tudományos Fórum négy szekciójának 1-1 kiváló teljesítményt nyújtó diákszereplőjét. Az emléklapokat dr. Monos Emil, a Baráti Kör elnöke és dr. Némedy Edit, a Baráti Kör vezetőségi tagja adta át.

Az Apáthy István Alapítvány kuratóriuma az alapítványi célok megvalósítása érdekében rendszeresen pályázatot hirdet a Semmelweis Egyetem hallgatói számára a klinikai anatómia izgalmas területeit bemutató preparátumok készítésére, előadásban prezentálására – mondta dr. Nemeskéri Ágnes, kuratóriumi elnök. Emlékeztetett Apáthy szavaira: „a jövő társadalma három pilléren nyugszik: a szabadság, egyenlőség, testvériség helyett: kötelesség, kölcsönösség, felelősség”. Az alapítvány díjait dr. Szél Ágoston rektor adta át.

A díjak átadását követően, az ünnepség lezárásaként dr. Szél Ágoston úgy fogalmazott: azt kívánja, akik ma dicséretet, jutalmat kaptak, ne csak úgy érezzék, hogy azt az eddigi munkájuk eredményéért kapták, hanem tekintsék úgy a díjra, mint ami nem csak saját,  de a Semmelweis Egyetem jövőjének is záloga. DP

fotó: attekovacs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.