Eredményesen lezárult a napokban a Korányi projekt kivitelezésére 2013 januárjában indított közbeszerzési eljárás. A döntés értelmében a Semmelweis Egyetemen megvalósuló beruházás kivitelezését a Swietelsky Magyarország Kft. és a Hőszer-Trade Kft. végzi.

koranyi2

A Semmelweis Egyetemen több mint 12 milliárd forintból – részben európai uniós támogatással – megvalósuló Korányi projekt keretében a Külső Klinikai Tömb területén egy új, 20 ezer négyzetméteres, hétszintes Központi Betegellátó Épület épül helikopter leszálló hellyel és központi diagnosztikával.

koranyi_project03Az új épületben központi radiológia, központi laboratórium, az országban egyedülálló 29+18 ágyas Központi Intenzív Osztály, száztíz ágyas Traumatológiai Osztály, valamint száztíz ágyas Ortopédiai Osztály is helyet kap. Új szolgáltatási egységként létrejön egy kiemelt sürgősségi központ és egy modern fizioterápiás részleg. A fejlesztés keretében a szomszédos klinikákkal átjáró rendszer köti majd össze a központi épületet a központosítandó funkciók biztonságos és gyors elérése érdekében, anélkül, hogy az időjárás zavarná a betegellátást.

Az építési beruházás nettó 6,6 milliárd forintból valósul meg, a projekt emellett nagy értékű eszköz- és műszerfejlesztést is tartalmaz.

A Külső Klinikai Tömbben az új épület kivitelezését megelőzően, 2012-től kezdve jelentős előkészítő munka zajlott. Ezek keretében történt meg több régi épület elbontása, valamint számos, a beruházást megelőző átalakítási munka is zajlott, amelyek a biztonságos és minőségi betegellátás színvonalának biztosítását szolgálják.

Korányi látvány KA Külső Klinikai Tömb klinikai épületei közül az átalakítási munkák a II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikát és a Radiológia Klinikát magában foglaló épületet érintették leginkább, amely a Korányi projekt révén egységes homlokzatot kap, valamint egybeépül az új hétszintes épülettel. Az előkészítési szakaszban emellett közműkiváltások és kapu-átalakítások történtek, valamint új parkoló épült. 2012 nyarán elkészült egy ideiglenes, fedett közlekedő folyosó is, amely nem csak a biztonságos betegszállítást, de a látogatók és a klinikák munkatársainak akadálymentes közlekedését is szolgálja a kivitelezés ideje alatt.

A 2013 márciusában elinduló építkezés a tervek szerint 2014 nyarán zárul le.

T-Sz.Sz.

 

KMOP-4.3.1/A_2-09-2f-2010-0001

TÁMOP ERFA