Lezárult az Amerikai Nagykövetség, a Semmelweis Innovations és a Sanborn Capital Management közös üzleti tervezési workshopja. Az EOK-ban tartott zárórendezvényen egyebek mellett részt vett Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok budapesti nagykövete is. A Semmelweis Egyetemet dr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettes képviselte.

20130207-IMG_7158-attekovacscom

Eleni Tsakopoulos Kounalakis megnyitó beszédében arról beszélt, hogy a mai világban nagyon nagy szükség van az innovatív gondolkodásra, és az új ötletekre. Kiemelte azt is, hogy az Egyesült Államok legfontosabb céljai közé tartozik, hogy ösztönözze a vállalkozói szellemet mindenhol a világon. Mint mondta, az Amerikai Nagykövetség nagyon komolyan veszi és sikeresnek tartja a kurzust, ezért szeretné folytatni az együttműködést ezen a területen. Nagy öröm volt látni, hogy a kurzus ennyire sikeres – tette hozzá a nagykövet.

20130207-IMG_7271-attekovacscomDr. Nagy Bandor, a Semmelweis Innovációs Központ Kft. vezető tanácsadója a kezdetekkel kapcsolatban elmondta: Edward H. Sanborn, a workshop vezetője a Semmelweis Innovations egy másik képzését, a Bioentrepreneurship kurzusát látva javasolta az együttműködést. A mostani program keretében a részt vevők öt hónap alatt négy csapatban négy üzleti tervet dolgoztak ki. Kitért arra: a kurzus sikerességét nem abban mérik, hogy a négy projekt közül melyik kap, illetve kap-e egyáltalán finanszírozást, hanem abban, hogy 19 ember megtanult üzleti tervet készíteni, végigélte ennek a menetét, tudja mennyi küzdéssel, drámával, harccal, illetve örömmel jár. Mint mondta, a tavalyi kurzuson például egyik projekt sem kapott finanszírozást, viszont a volt hallgatók közül azóta már hétnek van saját üzlete. Vagyis az is csak később derül ki, hogy mennyire volt sikeres ez a mostani workshop. A siker azon múlik, hogy az itt végzettek használják-e majd a tudásukat – fogalmazott.

A vezető tanácsadó úgy látja, manapság a tudományos világban is elengedhetetlen az üzleti tudás, mert hiába találnak fel valami jelentőset az egyetemen, e nélkül nem fog megvalósulni. Mi arra törekszünk, hogy legyenek olyan orvosi vagy biotechnikai hátterű szakemberek, akik beszélik ezt a nyelvet is – hangsúlyozta.

T-Sz.Sz.

Fotó: attekovacs.com

Galéria

7kép