Az idei év első Kutatói Szalonja rendhagyó volt, nem a szokásos értelembe vett tudományos előadások hangzottak el, hanem két külső szakértő adott tájékoztatást a K+F különböző aspektusairól; alapvetően arról, hogy miként lehet egy innovatív ötletet elvinni a szabadalomig.

kut7 JODr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettes a Szalon házigazdájaként a megjelenteket köszöntve hangsúlyozta: az innováció nagyon fontos téma lesz az egyetemen 2013 során. A kutatóegyetemi TÁMOP-projekt keretében a főépület tetején elkészült az innovációs kupola, amely új helyet biztosít az innovációval foglalkozó szakemberek számára. „Ez az új hely lehetőséget ad arra, hogy átszervezzük az innovációs tevékenységgel foglalkozó központi szervezeti egységek munkáját, s még hatékonyabbá tegyük az innovációs tevékenységünket” – hangsúlyozta. Mint rámutatott, az innováció sokkal több, mint egy kreatív ötlet. Szükség van hozzá az ötlet megvalósítására, s arra is, hogy ez az ötlet olyan legyen, ami piacra is talál. Az innováció lehet éppúgy új termék, új szolgáltatás, új diagnosztika, mint akár egy új szervezeti egység létrehozása.

A Kutatói Szalonon először Gaál Csaba, a Core Venture Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója tartott előadást, „A K+F és a kockázati tőke közös üzleti lehetőségei” címmel, majd ezt a „Biztonságtudatosság a K+F területén” című előadás követte. DP
Fotó: Andrasovszky Péter

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.