A daganatos betegek hatékony kezeléséhez szükséges több tízezer új vizsgálatot tudnak elvégezni évente az adományozott készülékkel a Laboratóriumi Medicina Intézetben. Dr. Vásárhelyi Barna igazgató az átadón azt mondta, régi vágyuk teljesült. A gép nemcsak a daganatos betegeken segít, de olyan nagy a teljesítménye, hogy szűrővizsgálatokat, hormon és D-vitamin szint mérést is tömegesen tudnak majd vele végezni.

web-0321A Kútvölgyi Klinika Tömbben tartott átadó ünnepségen kiderült, hogy már használatba is vették a gépet. Ez tulajdonképpen egy immunkémiai analizátor, melyet elsődlegesen tumormarker mérésre fognak használni. Jelenleg többféle daganattípus kezelésében segíthet (tüdő, prosztata, méhnyak, petefészek, emlő, végbél, hasnyálmirigy, prosztata). Elősegíti a diagnózis alátámasztását, pontosítását is, de elsősorban a kezelés hatékonyságát tudják általa vizsgálni, például az esetleges kiújulást. Hormonvizsgálatok és D-vitaminszint mérés bevezetését is tervezik, ezeknek nagy jelentősége van a gyerekgyógyászatban. A készülék által a Semmelweis Egyetem minden olyan klinikáján magasabb színvonalon tudják a betegek ellátását végezni, ahol onkoterápiás ellátás történik.

A készüléket adományozó Daganatos.hu Alapítvány szóvivője, Lakatos Balázs elmondta, 8 éve támogatják a daganatos gyerekeket, elsődleges céljuk a megelőzés és a kutatások támogatása, hogy minél hamarabb felismerjék és a leghatékonyabban tudják gyógyítani a betegséget. Az Alapítvány tavaly egy nagy értékű, endokrinológiai genetikai vizsgálatokat végző készüléket adományozott a Semmelweis Egyetem II. Sz. Belgyógyászati Klinikájának.

CzR

Galéria

10kép