A dr. Nyerges Mihály Emlékkonferencián mutatták be a TF Sportmenedzsment és Rekreáció Tanszékének azon kutatását, amely alapján összeállították a sport szektor 2012 évi eredményességi rangsorát. Ebben 40 európai ország sportjának három nagy szegmensét – szabadidő, elit és látványsportok – hasonlították össze, majd sorrendbe állították. Magyarország a szabadidő sport területén a 21. helyen, az elit sportok rangsorában az 7. helyen végzett, míg a látványsportok rangsorában a 22. lett. Ez az összesítésben a 16. helyezést jelenti. A 2012-es év nyertese Németország lett.
A kutatás résztvevői a versenyképességet meghatározó tényezők feltárása mellett az országok rangsorát évente publikálják majd.

London 2012 – Aranyérmek
Ugyancsak a konferencián mutatták be a Verseny-pályán tanulmánykötet és a Sportmenedzsment című egyetemi jegyzet, mellyel a szervezők a két évvel ezelőtt elhunyt Nyerges Mihály szellemi örökségét kívánják megőrizni.
A konferencia előadói arra keresték a választ, hogy miért sikeres a magyar sport, mely sportágak képesek versengeni a világ élvonalával, milyen tényezők járulnak hozzá ezekhez az eredményekhez, illetve miért maradnak le mások a globális versenyben.

kajakkenu

Sterbenz Tamás tanszékvezető a konferencián úgy vélekedett: a sport versenyképessége szoros összefüggésben áll a társadalom teljesítményével. A magyar sportmodell a kiemelkedő olimpiai sikerek mellett nem képes a szabadidős és a globális látványsportok területén komoly eredményeket elérni a mai ösztönző- és versenyrendszerekkel – fogalmazott.

T-Sz.Sz.