Fulladnak, szívrohamot vagy sokkot kapnak a Semmelweis Egyetem legmodernebb technológiával felszerelt, élethű, beszélő szimulációs bábui. Magyarországon elsőként itt vezetik be az általános orvosképzés mindennapi gyakorlatába a szimulációs órákat.

A Szkill- és Szimulációs Központ felnőtt és gyermek magashűségű gyakorlóbábui igazi tüneteket produkálnak, így az orvostanhallgatóknak módjuk lesz a valódihoz nagyon hasonló helyzetben gyakorolni. A bábuk életjeleit a laborhoz kapcsolódó vezérlőhelységből irányítják az oktatók. A gyakorlatot videóra veszik, majd utólag elemzik.

Dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora a szimulációs központ megnyitóján elmondta: Olyan lehetőségek, képességek birtokába jut a medikus, amelyek felvértezik mindennapi munkájára. „Egy beteg számára is nagyon rossz élmény, ha az orvos verejtékezik, nyugtalan, nem tudja, mit kell csinálni. Ettől kíméljük meg medikusainkat azzal, hogy nyugodt körülmények között, azzal a biztonságérzettel, hogy nem árthatnak, begyakorolhatják a mozdulatokat, hozzá tudnak szokni ezekhez a műveletekhez.” – emelte ki a rektor.

web-0161Az országban egyedülálló infokommunikációs technológiával felszerelt készségfejlesztő központ a tervek szerint mintegy háromezer hallgató gyakorlatorientált oktatását segíti majd, lehetővé téve, hogy minden évfolyamban legyen különböző szintű szimulációs gyakorlat. Ezzel az egyetem új képzési struktúrát honosít meg Magyarországon.

Dr. Gál János klinikai rektorhelyettes a szimulációs központ létrehozásának indítékairól beszélt. Mint mondta, több tényező is közrejátszott abban, hogy az egyetemen 1995 óta kis sejtekben működő szimulációs oktatás integrációja, egységbe foglalása megtörtént. Egyik fő indítóokként a Magyar Rezidensszövetség felmérését nevezte meg, mely kimutatta, hogy a végzett orvostanhallgatók 96 százaléka nem érzi magát biztonságban, úgy érzi, nincsenek meg a képességei akár egy intravénás injekció beadására. Tízből kilencen nyilatkozták, hogy a szimulációs oktatást be kellene vezetni. „Ezt a szimulációs központot az orvostanhallgatóknak adjuk át a betegekért. Olyan orvosgenerációt képezünk itt, akik még magasabb szinten, még magabiztosabban képviselik az orvosszakmát, és hatodik évük után felelősségteljesen lépnek oda az első beteghez.” – mutatott rá dr. Gál János.

IMG_9986-2A mintegy 350 millió forintos beruházás 200 millió Ft értékű eszközbeszerzési részét uniós pályázatból finanszírozták, míg a 150 millió forintos felújítást, infrastrukturális átalakítást támogatásokból, valamint az egyetem saját erőforrásából.

A „Semmelweis Skill Centrum” – infrastruktúrafejlesztés a gyakorlati képzés színvonalának emelése érdekében elnevezésű projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásával valósul meg (KMOP-4.2.1/B-10-2011-0010).

SzZs