Zsúfolásig megtelt a SE Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika tanterme december közepén; a klinika nemzetközileg elismert emeritus professzorát, a hazai fül-orr-gégészet meghatározó személyiségét köszöntötték kollégái, barátai és betegei.
ribari4A tudományos ülés keretében megrendezett ünnepség levezetője dr. Tamás László, a klinika igazgatója volt. A Semmelweis Egyetem vezetése nevében dr. Karádi István, az ÁOK dékánja köszöntötte az ünnepeltet, majd dr. Réthelyi Miklós az egyetem korábbi rektora, volt nemzeti erőforrás miniszter üdvözölte a régi professzortársak nevében.

Ezt követően az osztrák MedEl cég képviselője a MedEl Pioneer -az új műtéti eljárás európai úttörőinek létrehozott- kitüntetést nyújtotta át a cochlearis implantáció magyarországi úttörőjeként számon tartott professzornak.
Az évfolyamtársak nevében dr. Cserháti Endre professzor idézte fel a közös emlékeket. Számos tanítványa közül utóda, dr. Répássy Gábor és a klinika új igazgatója, dr. Tamás László emlékezett az együtt töltött évekre, megható élményeket felelevenítve.
ribari2Dr. Jóri József a szegedi klinika és dr. Sziklai István, a debreceni klinika professzorai (mindketten Ribári tanítványok) és a megszólaló főorvos-tanítványok is kiemelték dr. Ribári Ottó sokoldalúságát, színes egyéniségét és vezetői képességeit. A sok személyes emlék mellett mindannyian hangsúlyozták a professzor nyitottságát az új dolgokra, melynek köszönhetően számos munkatársa nagyívű tudományos karriert futhatott be, részben a tehetséges tanítványok zseniális menedzselésének, ösztönzésének, külföldi tanulmányutaknak köszönhetően.

Az előadások után a köszöntéseket cochlearis implantáción átesett betegek visszaemlékezései zárták, akik elmesélték, hogy hogyan kapták vissza hallásukat a nyolcvanas évek közepén csodaszámba menő műtét következtében, melyet akkor a környező szocialista országok közül elsőként a „Ribári-klinika” végzett. Szathmáry Gyöngyi szobrászművész -az egyik implantált beteg- életfát ábrázoló plakettjét dr. Küstel Marianna docens adta át, aki a cochlearis implantációk során a professzor legközelebbi munkatársa volt.
ribariEzt követően dr. Ribári Ottó mindenkinek megköszönte, hogy eljött az ünnepségre, majd az ünnepelt a klinika könyvtárában rendezett fogadáson a pezsgős koccintás után örömmel fogadta a stílszerűen marcipán füllel díszített születésnapi tortát.