A Genersich Antal Alapítvány hallgatói díjazottjaiként október 4-6-án szepességi jutalomutazáson vettünk részt, ahol a névadó patológus professzor származásának gyökereivel, életútjával ismerkedhettünk meg dr. Tankó Attila, az alapítvány titkára és Milan Choma, késmárki helytörténész segítségével. Scheirich László idegenvezetésével számos emlékművet, emléktáblát és templomot láthattunk.

Első nap Késmárk városát jártuk körbe, ahol megnézhettük többek között Thököly Imre sírjának helyet adó evangélikus templomot, és a szintén evangélikus, a világörökség részét képező fatemplomot. Itt az első sorban megtaláltuk Genersich Antal nagyapjának, Genersich Jánosnak (1761–1823) névre szóló ülőhelyét, aki a késmárki líceum professzora, rektora volt, majd 1821-től Bécsben lett evangélikus teológiai professzor.

A Késmárki Líceumban – ahol több Genersich felmenő is tanult – Európa egyik legértékesebb könyvtárában kaptunk tárlatvezetést. Sétánk során még Genersich Antal házát, és az erről megemlékező 2010-ben felavatott táblát is felkerestük. A kulturális programok mellett a szép tájban is volt lehetőségünk gyönyörködni, ugyanis kirándultunk a Magas-Tátra lábához és a Csorba-tóhoz is.

A Genersich Antal Alapítvány a szlovák, magyar és német kapcsolatok ápolásában fontos szerepet játszik, ezért a tanulmányút során több, ebben segítő személlyel is találkoztunk: így MUDr. Peter Slovik ortopédussal, a Késmárki Orvosi Egyesület Elnökével, a helyi Poliklinika vezetőjével, Joppa Lászlóval és Miki Lipták könyvkiadóval.

Hazautunk Lőcsén és Kassán vezetett át. Lőcsén megtekintettük Astrid Kostelniková-Zwillingová PhD. művészettörténész idegenvezetésével Genersich Sámuel (1768–1844), városi orvos felújított sírját, valamint a Mátyás király által látogatott Szent Jakab Templomot. Az utazást kassai városnézés és a Rákóczi-szobor felkeresése zárta.

Díjazott társaim nevében is köszönettel tartozom a Genersich Antal Alapítványnak, hogy lehetővé tette ezt a tanulmányutat, mely rengeteg élménnyel és tapasztalattal gazdagított.

Nagy Noémi

Az írás a Semmelweis Egyetem Újság egy korábbi számában jelent meg.