Dr. Somogyi Péter neurobiológus, az Oxfordi Egyetem Anatómiai Neurofarmakológiai Intézetének igazgatója kapta a Semmelweis Egyetem legrangosabb elismerését, a Semmelweis Budapest Awardot. Az ünnepi tudományos ülést a Magyar Tudományos Akadémián rendezték.

Dr. Szél Ágoston rektor az ünnepség megnyitóján kiemelte: A Szentágothai Emlékév különös hangsúlyt ad az Akadémia és a Semmelweis Egyetem közös rendezvényének. „Egy olyan mestert üdvözölhetünk itt, aki maga is Szentágothai János tanítványa, és akinek tanítványai maguk is lassan mesterré érnek. A mester és tanítvány kapcsolata kétirányú, mindketten hatnak egymásra.”

Dr. Szél Ágoston rámutatott: A Semmelweis Budapest Awardot idén harmadszor adták át a tudomány legkiválóbb művelőinek. A díjat olyan nemzetközileg elismert eredményeket felmutató külföldi, orvosbiológiai kutatásokat végző tudós kaphatja, akinek kutatásai az emberiség javát szolgálják, és új utat mutatnak az élő természet megismeréséhez, teljesítménye méltó az intézmény névadója, Semmelweis Ignác szellemiségéhez.

Dr. Hunyady László rektorhelyettes a kitüntetés átadása előtt laudációban méltatta a világhírű agykutató munkásságát.

Somogyi Péter évtizedek óta a magasabb rendű idegfunkciók úttörő kutatója, a gondolkodást, az emlékezést, az agy információfeldolgozó képességét vizsgálja, iskolateremtő agykutató, az Oxfordi Egyetem Anatómiai Neurofarmakológia Intézetének igazgatója. Elsőként dolgozta ki az agykérgi sejthálózat leírásának módszerét, beleértve az idegsejtek különféle típusainak azonosítását, azok térbeli és időbeli együttműködését. Jelenleg az agyban lezajló események és a viselkedés közti időbeni kapcsolatot vizsgálja. Az általa bevezetett módszerek világszerte széles körben elterjedtek. Első magyarként a Royal Society of London tagja, és 2011-ben elsőként nyerte el az agykutatók Nobel-díjának tartott Brain Prize két magyar kutatóval – Buzsáki Györggyel és egykori tanítványával, Freund Tamással – közösen. Munkásságát számos nemzetközi díjjal ismerték el.

Fiatalkori felfedezése teremtette meg az alapját egy a skizofrénia gyógyítására alkalmas készítmény kifejlesztéséhez. Később egy receptortípus lokalizálásával tanítványával, Nusser Zoltán professzorral megállapították, hogyan hatnak arra bizonyos drogok, altatók vagy az alkohol. Ezzel a felfedezéssel több kóros folyamatot és gyógyszerhatást tudnak magyarázni. Ez a koncepcionális előrelépés óriási fejlesztési folyamatokat indított el. Munkásságának lényege az agy működési mechanizmusanak megértése, emberek millióit érintő neurológiai betegségek gyógyítását segítheti elő az epilepsziától a Parkinson-kóron át a szorongásig.

Dr. Somogyi Péter a díj kapcsán elmondta: A Semmelweis Egyetemre mindig is második alma matereként tekintett. Amikor 1971-ben Budapesten a Kórbonctani Intézetben elkezdett dolgozni, nem is álmodott róla, hogy egy mindennapi biológus valaha is Semmelweis díjat kaphat.

Díszelőadása után a kutató kiemelte a jövő kutatóinak, a tehetségek támogatásának felelősségét, majd bejelentette: a díjjal járó tízezer eurót felajánlja a Semmelweis Egyetemnek a kivételes tehetségű fiatal kutatók támogatására szolgáló alapítvány létrehozására. Ismertette: a Harvard Egyetem magyar származású professzora, Stephen W. Kuffler (1913-1980) nevét viselő alapítványt heten hozták létre, köztük 3 Nobel-díjas. Magyarországról Vizi E. Szilveszter, az MTA korábbi elnöke csatlakozott a kezdeményezéshez.

A Semmelweis Egyetem szenátusa által 2009-ben alapított elismerést most harmadik alkalommal ítélték oda, 2010-ben Jeremy K. Nicholson, a London Imperial College professzora, tavaly pedig Sir George Radda, az MRI magyar származású atyja vehette át a díjat.

SzZs

Galéria

1kép