Több mint 120 jubileumi díszokleveles gyógyszerészt köszöntöttek a Nagyvárad téri Elméleti Tömbben rendezett ünnepségen, ahol rubin-, vas-, gyémánt és arany diplomákat adtak át.

Dr. Noszál Béla, a SE Gyógyszerésztudományi Kar dékánja az ünnepségen egyebek mellett arról beszélt: a jelen évtizedben végző fiatal gyógyszerészek abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy számos állás közül választhatnak, rokonszakmákban diplomát szerző kortársaik közül azonban sokan kénytelenek elhagyni hazájukat, hogy elfogadható munka- és létfeltételekhez jussanak. Véleménye szerint ez a legnagyobb fokú tékozlás, mert a szegényebb ország egy jóval gazdagabb országnak gyakorlatilag ajándékba adja a hatalmas állami pénzen megszerzett magas szintű tudást. Ezen a nemzeti szinten megoldhatatlan állapoton az Európai Uniónak kutyakötelessége változtatni – jelentette ki. A dékán ezzel összefüggésben a jubilánsoknak azt mondta: ebben a helyzetben óriási szükség van a véleményükre, a tudásukra, a tapasztalataikra, és a tanácsukra. Kérem, hogy ne fosszák meg ettől gyermekeiket, unokáikat, hozzátartozóikat, barátaikat, tanítványaikat – tette hozzá.

Dr. Noszál Béla az ünnepségen hangsúlyozta: az Alma Mater számára külön öröm, hogy a jubilánsok között több olyan személyiség is található, aki az egyetemi, akadémiai szférában is nagyszerűen megállta helyét. Kiemelte Tóth Klára professzor asszonyt, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját, aki jelenleg az egyetlen gyógyszerész végzettségű akadémikus. Megemlítette Vajdáné Benedek Veronika, Konkoly Thege Ilona és Held Györgyi tanárnőket, Takács Mihály professzort, a gyógyszerészi kémia egyik apostolát, valamint Szepesi Gábor professzort, a nagyhatékonyságú kromatográfia egyik hazai meghonosítójától.

Ezt követően néma felállással emlékeztek meg az azóta elhunyt egykori diáktársakról.
A jubilánsok nevében dr. Szász György professor emeritus – aki 12 éven át volt a Gyógyszerésztudományi Kar dékánja – mondott ünnepi beszédet. Szavai szerint a jubileumi díszoklevelet az Alma Mater részéről egy visszajelzésnek kell tekinteni, annak elismerésének, hogy szakmai tevékenységük során a gyógyszerészi esküjükben foglaltaknak megfelelően igyekeztek tevékenykedni a magyar egészség érdekében.

A gyémánt diplomások nevében dr. Dános Béla beszélt. A professzor, aki hatvan éve folyamatosan tanít, a gyógyszerésztudományi kar történetének legfontosabb állomásait idézte fel.

Dr. Hunyady László általános rektorhelyettes emlékeztetett arra, hogy a jubilánsok között – ha élne – lenne egy Nobel-díjas közgazdász is: Harsányi János 1942-ben végzett, majd 1950-ig a családi gyógyszertárukban dolgozott. Ezután Ausztráliába emigrált, ahol közgazdász diplomát szerzett. A közgazdasági Nobel-díjat a játékelméletért kapta 1994-ben. Hozzátette: ez a példa is mutatja, hogy igazán kiváló életutak, kiemelkedő teljesítmények születtek a gyógyszerészektől. A rektorhelyettes megköszönte a jubilánsoknak, hogy a Semmelweis Egyetem – az ő munkájuk eredményeként is – nemzetközi viszonylatban az egyik legismertebb magyar oktatási intézménnyé vált az évek során.

T-Sz.Sz.