Mintegy ötszáz egyetemi hallgató és oktató vett részt a Tudás Útja elnevezésű futóversenyen a Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri tömbjétől a Magyar Tudományos Akadémiáig. A rendezvényen félmaratoni (21 km-es) és egy rövidebb, 6 km-es táv közül választhattak a résztvevők.

Idén 12. alkalommal rendezik meg a versenyt, amelyen egyéni és csapat kategóriában is lehet indulni. A szervezők gondoltak a teljesen amatőrökre, a kerekesszékes versenyzőkre és a profi sportolókra is, ez utóbbiaknak hirdették meg a Nyílt Félmaraton Budapest Bajnokságot. Az esemény emléket állít a világ valamennyi elhunyt atlétájának is, az emlékfutás 2006 óta, a fiatalon elhunyt Gyulai István halála óta kapcsolódik a rendezvényhez.

A futóverseny elején dr. Szél Ágoston köszöntötte a résztvevőket, és felhívta a figyelmet arra: A Semmelweis Egyetem által felállított kutatóegyetemi követelményrendszert csak azok az emberek tudják kielégíteni, akik saját egészségükkel is törődnek. A Semmelweis Egyetem rektora külön köszöntötte Gyulai Miklóst, a Magyar Atlétikai Szövetség elnökét, valamint a versenyen résztvevő olimpikonokat, többek között Martinek János és Balogh Gábor öttusázókat. Egy ilyen verseny azok érdeklődését is felkeltheti, akik egyébként nem is gondoltak arra, hogy lehet futni. Olcsó, kellemes, derűs sporttevékénység ez, amely nem igényel különleges beruházást – emelte ki dr. Szél Ágoston, aki maga is lefutotta a 6 km-es távot.

A verseny célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a rendszeres futás nemcsak fogyaszt és növeli az állóképességet, hanem feltölti a szervezetet oxigénnel, jó hatással van a vérkeringésre, serkenti az izmok és az agy vérellátását is, így javítja a koncentrálóképességet és lassítja az öregedést. Olyan betegségek előzhetőek meg általa, mint a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az egyes daganatos megbetegedések. Emellett kimutatható, hogy a futással csökkenthető az asztma kialakulásának kockázata is. A hosszú távú futás (min. 40-80 perc) endorphint szabadít fel a szervezetben, ami boldogságérzetet okoz, így jótékony hatással van a szorongásra és enyhíti a stresszt. Ráadásul tömegek számára elérhető sport, mely gyakorlásához nem kell nagy összeget beruházni.

CzR, SzZs
Fotók: attekovacs.com

Galéria

1kép