Egyebek mellett a rektorhelyettesek stratégiai, valamint a dékánok szakmai szerepét erősítené az az egyetemi vezetési struktúrát átalakító koncepció, amelyet dr. Szél Ágoston rektor terjesztett a Szenátus elé. Mint hangsúlyozta: az átalakítási tervek egyrészt a rektori pályázata alapján, másrészt több külföldi egyetem gyakorlatának a gondos áttekintése nyomán születtek. Az elfogadott koncepció alapján a Szenátus több részletben fogja tárgyalni az egyetemen bevezetendő szerkezeti változásokat és az új struktúrát leíró organogramot. A testület november 8-án egyhangú szavazással felhatalmazást adott dr. Szél Ágostonnak, hogy az előterjesztésben felvázolt elvek, eszmerendszer és megközelítés alapján dolgozza ki az egyetem vezetési struktúráját.

A beterjesztett és elfogadott koncepció szerint a stratégiaalkotás, a stratégiai döntések meghozatalának feladata a rektorhoz és a rektorhelyettesekhez kerül, míg a szakterületi döntésekben a dékánok véleményére épít az új vezetés. A főigazgatói funkciók a jövőben elsősorban a rektori, rektorhelyettesi és dékáni döntések gazdasági és operatív megvalósításában, végrehajtásában nyilvánulnak meg.

A gazdasági főigazgató elsősorban a költségvetésért, a likviditásért felelne, a vezetés csökkenteni kívánja a rá terhelődő, az egyetem napi működtetésével (pl. műszaki feladatok, belső ellenőrzés, operatív irányítás, stb.) kapcsolatos felelősséget. Ezeket egy új, operatív (menedzser) főigazgató irányítási körébe utalja, aki valamennyi egyetemi folyamatban megvalósítói, végrehajtói szerepet tölt be. Az operatív főigazgató tevékenységét közvetlenül a rektor felügyeli, és a rektorhelyettesek is rendelkeznek felé utasítási jogkörrel.

Az egyetemi főtitkár alapvetően az igazgatási feladatokhoz szükséges jogi háttérről gondoskodik, ő a Szenátus titkára, s felel azért, hogy az egyetemi belső szabályzatok naprakészek legyenek.

A vertikális irányú, föntről lefelé jövő stratégiai döntések megvalósítását három személy (a gazdasági és az operatív főigazgató, valamint az egyetemi főtitkár) segíti horizontális irányban – foglalta össze a koncepció lényegét dr. Szél Ágoston.

Az egyetem rektora hangsúlyozta: az új vezetési struktúra részletes kimunkálására és a kodifikációra a koncepció elfogadása után hamarosan sor kerül.

Organogram
Az SE organogram tervezete: a rendkívüli szenátus most a rektorhelyettesek stratégiai, valamint a dékánok szakmai szerepét erősítette meg (a jelenlegi döntés a képen ovális mezőben jelölt területeket érinti)