Közös nyilatkozatot írt alá a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az Óbudai Egyetem, a Semmelweis Egyetem és a Szent István Egyetem rektora 2012. november 6-án az ELTE-n. Az együttműködés értelmében létrejött Budapesti Egyetemi Fórum az önálló, integritásukat megőrző intézmények közötti együttműködések rendszerszerűvé fejlesztéséhez kínál kereteket.

A dokumentumot ünnepélyes keretek között dr. Mezey Barna, az ELTE rektora, dr. Péceli Gábor, a BME rektora, dr. Rostoványi Zsolt, a BCE rektora, dr. Rudas Imre, az Óbudai Egyetem rektora, dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora és dr. Solti László, a Szent István Egyetem rektora látta el kézjegyével 2012. november 6-án.

Földrajzi elhelyezkedésük okán a fővárosi egyetemek jelentős része elesik az uniós pályázati lehetőségek nagy részétől. Ezért a régió önkormányzataival közös fellépést kezdeményeznek az egyetemi tudásvagyon megőrzése és hasznosítása érdekében.

A létrejövő Budapesti Egyetemi Fórum tagjai közös stratégiát alkotnak majd a nemzetközi megjelenés, a K+F nagyprojektek és az ingatlanok kihasználása területén, ösztönzik a képzési együttműködéseket és közösen véleményezik a felsőoktatás-politika irányait is.

Dr. Mezey Barna, a Magyar Rektori Konferencia elnöke, az ELTE rektora hangsúlyozta a közös gondolkodás és az összehangolt stratégiák kialakításának fontosságát.

T-Sz.Sz.