Zárt vezetőségi ülést tartott a European Council of Legal Medicine (Igazságügyi Orvoslás Európai Tanácsa) a Semmelweis Egyetem Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézetében – számolt be dr. Keller Éva, az intézet igazgatója, aki maga is tagja a szervezet vezetőségének. Mint elmondta: az ülés jelentőségét az adta, hogy a szervezet elnöke, Duarto Nuno Vieira az UEMS (European Union of Medical Specialists) legutóbbi ülésén elérte, hogy az igazságügyi orvostan bekerüljön az Európai Unió által elismert orvosi szakmák közé, s így a curriculumba.

Fotó: D. Kiss Balázs

„A döntés nyomán lehetőség nyílik az egységes szakmai irányelvek kidolgozására több területen is, így a halottvizsgálat, a rendkívüli halállal kapcsolatos szabályozások és a klinikai igazságügyi orvostan vizsgálati módszerei terén. Magyarország a graduális és posztgraduális orvosképzés tematikájának kidolgozásában és az egészségkárosodás véleményezésének egységesítésében vállalt szerepet” – mondta dr. Keller Éva. A változásokhoz kapcsolódóan 2014-ben Magyarország, s azon belül a SE Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézetének szervezésében rendezik meg a „Teaching and Education Forensic and Legal Medicine in Europe” elnevezésű háromnapos kongresszust.

A European Union of Medical Specialists (UEMS) az európai uniós tagországok orvosi szakmai szervezeteit tömöríti. Fő célja a különböző orvosi szakterületeken a gyógyító munka színvonalának egységesítése és emelése. A szakorvosképzés anyagának és módszerének harmonizációja a szervezet tevékenységének legfontosabb területe. DP