Az idei Genersich-díjat Nagy Noémi (I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet), Maros Máté Előd (I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet) és Sághi Márton (II. Sz. Patológiai Intézet) kapták. A díjazottak az alapítvány szervezésében felvidéki tanulmányúton vehettek részt.

A Magyar Pathológusok Társasága vezetőségének titkos szavazása alapján a kimagasló életművel rendelkező patológusoknak járó Genersich Díjat idén dr. Iványi Béla a Szegedi Tudományegyetem Pathológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára vehette át.

A Magyar Onkológusok Társasága vezetőségének titkos szavazása alapján, a kiemelkedő onkológus munkásságot elismerő Genersich-díjat, ebben az évben dr. Péter Ilona, az Országos Onkológiai Intézet daganatpatológiai osztályának főorvosa kapta.

Az akadémikusok számára létesített Genersich Antal Díjat, ebben az évben dr. Kosztolányi György, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának professzora vehette át.

A kuratórium ebben az évben is különdíjat adományoz határon túli tudósoknak. Különdíjban részesült a Kolozsváron élő és dolgozó dr. Bódizs György főorvos és dr. Bódizs Éva gyógyszerész. Ugyancsak küldöndíjat kapott dr. Szabó Béla, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem professzora.


A névadó Genersich Antal 1842-ben született Nagyszombaton. 1865-ben avatták orvosdoktorrá, majd sebészdoktori, szülészi és szemsebészeti oklevelet szerzett. 1868-ban állami ösztöndíjjal külföldi tanulmányútra ment. Ennek során a kor legnagyobb szaktekintélyeinél: Recklinghausennél, Rokitanskynál, Ludwignál és Virchownál folytatott tanulmányokat. Az 1872-ben felállított Kolozsvári Egyetemen a kórbonctan tanára lett és létrehozta a Kórbonctani Intézetet. 1895-től a Budapesti Királyi Magyar Tudományegyetem I. sz. Kórbonctani Tanszékére kapott meghívást. Egy-egy éven át az orvosi kar dékánja, majd az egyetem rektora volt. Korának nemzetközi mércével mérve is kimagasló tudósa és oktatója volt. A pathológián kívül magas szintre emelte egyetemünkön az igazságügyi orvostan művelését is. A Magyar Tudományos Akadémia levelező, majd rendes tagjává választotta. Budapesten hunyt el 1918-ban és kérésére a kolozsvári Házsongárdi Temetőben helyezték örök nyugalomba.

Az emlékének ápolására létrehozott Genersich Alapítvány kuratóriuma minden évben egy akadémikusnak, egy kimagasló életművel rendelkező pathológusnak és onkológusnak, valamint a tudományos diákköri munkában kiemelkedő eredményt felmutató orvostanhallgatóknak Genersich Díjat adományoz. A díjak odaítéléséről – szakmai előterjesztések alapján – a kuratórium titkos szavazással hozta meg döntését.

T-Sz.Sz.