A vitaminok jelentősége és endokrin eltérések diabetes mellitusban címmel tartott közös tudományos rendezvényt a Diabetológia és Anyagcsere Alapítvány, illetve a Semmelweis Egyetem II. sz. belgyógyászati Klinikája.

A megnyitón dr. Magyar Kálmán, a Gyógyszerhatástani Intézet professzor emeritusa köszöntötte a résztvevőket az alapítvány és az egyetem nevében.
Mint mondta, a magyar egészségügy nagy tehertétele, hogy a diabétesz programban a megelőzés, a gyógykezelés és az utógondozás olyan szinten működjön, ami a világban elfogadható. Hozzátette: nemzetközi adatokból azt a következtetést lehet levonni, hogy a 300 ezer cukorbeteg száma húsz év alatt megduplázódik.

Farmakológusként az inzulin felfedezésének jelentőségét méltatta, amellyel az egyetlen probléma az, hogy szájon át nem adható, de már vannak próbálkozások arra, hogy spray formában kaphassák meg a betegek. Egyre nagyobb a törekvés arra a farmakológiában, hogy előállítsanak olyan lehetőséget, amellyel elérhető a vérkoncentrációhoz adaptálódó inzulinkoncentráció – hangsúlyozta.

Dr. Magyar Kálmán kitért arra: jelenleg 170 olyan vegyületet vizsgálnak a világban, amelyek közül várhatóan több is segít majd a gyógykezelésben. A világ rengeteg pénzt áldoz arra, hogy egy minél ideálisabb megoldást találjanak – jelentette ki a professzor.

A résztvevők három szekcióban hallgathattak meg előadásokat dr. Blázovics Anna, a Farmakognóziai Intézet igazgatója, dr. Somogyi Anikó, az II. Sz. Belgyógyászati Klinika egyetemi tanára és dr. Tóth Miklós, a klinika egyetemi docensének elnökletével.

T-Sz.Sz.