Kilencedik alkalommal rendezték meg az Informatio Scientifica – Informatio Medicata konferenciát az Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma, a Semmelweis Egyetem Központi Könyvtára és a Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége (MOKSZ) szervezésében. A nyitó plenáris ülésen dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora köszöntötte a résztvevőket, aki a könyvtár és a könyvtárosok szerepének változására hívta fel a figyelmet.

Mint visszaemlékezett, kezdő oktatóként, a nyolcvanas években, a lapok, folyóiratok olvasása végett járt a könyvtárba. „Ahogy a könyvtáros behozta a friss lapokat, lecsaptak rájuk az érdeklődők. Én magam órákat töltöttem azzal, hogy a kutatómunkámhoz szükséges információkat kartonlapokra jegyzeteljem” – mondta a rektor. Az információ ma már egészen más formában kerül elénk, nem a papíralapú folyóiratok és a könyvek jelentik a fő forrást, hanem az elektronikusan hozzáférhető dokumentumok. A könyvtáros pedig, aki harminc éve elsősorban kiszolgáló szerepet töltött be a kutatók életében, ma már az információ prezentálásában is segít – fogalmazott dr. Szél Ágoston.

Az idei konferencia kiemelt témája az innováció és a kutatás-fejlesztés. Dr. Vasas Lívia, a Semmelweis Egyetem Központi Könyvtárának főigazgatója, a MOKSZ elnöke a rendezvény programfüzetében olvasható köszöntőjében ezt azzal indokolta, hogy az innovatív gondolkodásmód és az ebből fakadó intézkedések, fejlesztések intézményi szinten különösen fontosak; ez az egyetlen biztos mód kitörni és kiemelkedni a stagnáló vagy nehéz gazdasági helyzetből. „Nap, mint nap új kutatási eredményekkel találjuk szemben magunkat: az orvostudomány egyike a legdinamikusabban fejlődő és változó tudományos területeknek. Ezen kutatások hatékonyságának elősegítéséhez elengedhetetlen az információk naprakész ismerete és az ezekhez való hozzáférés. Ebben pedig az orvosi könyvtáros nyújt segítséget” – fejtette ki.

Mint azt a főigazgató a megnyitón is kiemelte: a konferencia alapvetően könyvtárosoknak szerveződik, de számos PhD hallgató is részt vesz, akik szintén hasznos információkat kaphatnak a legújabb innovációs törekvésekről.

A szeptember 26-28 között rendezett Informatio Scientifica – Informatio Medicata konferencia nyitóelőadását dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora (Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék) tartotta a lézerek orvosi alkalmazásairól, de a nyitó plenáris ülés programjai között szerepelt egy egyedülálló magyar innováció, a 4D Anatomy is. DP
Fotók: D. Kiss Balázs