Dr. Csermely Pétert, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnökét, a Semmelweis Egyetem professzorát választotta elnökévé az Európai Tehetségtanács (ECHA). A 25 éve működő, Európa összes államának tehetséggondozását összefogó tanács célkitűzése, hogy egy össz-európai tehetséggondozó hálózatot alakítson ki.
Az ECHA új elnökeként Csermely Péter mindenekelőtt az Európai Tehetségtanács kapcsolati hálójának megerősítésével kíván foglalkozni.

“Hálózatkutatóként megbizonyosodtam arról, hogy a komplex rendszerek, legyen az az emberi test, az agy, a társadalom vagy egy nagy intézmény, megerősödnek és megbízhatóbban működnek, ha az őket felépítő elemeket (sejteket, embereket vagy intézményeket) sokféle kapcsolat hálózza be. A sűrű kapcsolati háló jelentősége megsokszorozódik, ha nehézségekkel kell szembenéznünk, amikor például stressz éri a szervezetünket, vagy a válság következtében szűkülnek a források. Azt szeretném, ha az Európai Tehetségtanács a tehetséggondozás iránt elhivatott szakértők erős, sokféle kapcsolatrendszerrel behálózott, ugyanakkor nyitott és rugalmas hálózatként működne” – fejtette ki a professzor.

T-Sz.Sz.